Ένα μουσικό κουτί μπορεί να προκαλέσει χαμόγελα, ίσως και κάποια νοσταλγία. Το συγκεκριμένο όμως παίζει μια θλιβερή μελωδία: εκείνη κάθε θανάτου από κορωνοϊό στην Ελβετία.
«Συνθέτης» αυτής της μελωδίας είναι ο Σίμον Χούλιβερ. Ο Ελβετός δημοσιογράφος αποφάσισε να μετατρέψει σε νότες τις ζωές που έχουν χαθεί έως τώρα στη χώρα του από την πανδημία.
«Ένα τραγούδι κορωνών και δακρύων γραμμένο από τον Covid-19 και τον shu (σ.σ. τα αρχικά του δημοσιογράφου)», είναι ο τίτλος αυτής της μελωδίας.
Είναι «γραμμένη» σε ρολό χαρτιού μήκους 4 μέτρων, σε τρύπες που μετατρέπονται σε νότες όταν η «παρτιτούρα» περνά από τον μηχανισμό του μουσικού κουτιού. Ο Χούλιβερ χρειάστηκε ένα μήνα για να «συνθέσει» αυτή τη μελωδία.
Κάθε ημέρα σηματοδοτείται με μία νότα, που κρατά τον ρυθμό. Στην αρχή ακούγεται ένας μονότονος, επαναλαμβανόμενος ήχος, της περιόδου που δεν είχαν καταγραφεί θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελβετία.
Μετά όμως αρχίζουν να ακούγονται δυστυχώς και άλλες νότες, εκείνες των απωλειών. Κάποιες φορές οι νότες σχηματίζοντας συγχορδίες, λόγω του πλήθους των θανάτων, ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελβετία.
Ο Χούλιβερ, δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, αγόρασε αυτό το μουσικό κουτί στην Κίνα. Σημειώνει πως πρόκειται για ένα «αθώο» αντικείμενο, που παίζει μελωδίες προκειμένου να κοιμηθούν τα παιδιά.
«Όταν συνδέεις αυτό το αθώο όργανο με τα “βαριά” δεδομένα της οδύνης, έχεις αυτή τη σύγκρουση συναισθημάτων», συμπληρώνει μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι τρύπες- και κατά συνέπεια οι νότες- δεν ανταποκρίνονται απολύτως στα αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας, διευκρίνισε ο Χούλιβερ. Πρόσθεσε όμως ότι αναπαράγουν τις διακυμάνσεις στην πορεία του κορωνοϊού στην Ελβετία, σε μια κατά κάποιο τρόπο καλλιτεχνική ερμηνεία των στατιστικών.
«Στη δεξιά πλευρά της οθόνης μου είχα τον καθημερινό δείκτη θανάτων, στην αριστερή πλευρά τις νότες. Μετά πήγα μέρα-μέρα και έψαξα ποια νότα ήταν κατάλληλη, ποια πραγματικά βγάζει “νόημα” με τα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ροή στη μελωδία», εξηγεί.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 10.337 θάνατοι και 601.124 κρούσματα στην Ελβετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.