Οι 10.000 μεγαλύτεροι λογαριασμοί Bitcoin έχουν συνολικά στην κατοχή τους 5 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα, αριθμός που ισοδυναμεί με την παρούσα ισοτιμία σε περίπου 232 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με 114 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να κατέχουν Bitcoin, σύμφωνα με το crypto.com, αυτό σημαίνει ότι περίπου το 0,01% των κατόχων ελέγχει το 27% των 19 εκατομμυρίων Βitcoin που κυκλοφορούν στην αγορά.
Για να γίνει μια αναλογία, στις ΗΠΑ, όπου η ανισότητα πλούτου βρίσκεται στο πιο ακραίο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, το κορυφαίο 1% κατέχει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του πλούτου, σύμφωνα με την Federal Reserve.
Η μελέτη, που διεξήχθη από τους καθηγητές οικονομικών, Αντουανέτ Σόαρ στο MIT Sloan School of Management και τον Ιγκόρ Μακάροφ στο London School of Economics, χαρτογράφησε και ανέλυσε για πρώτη φορά κάθε συναλλαγή στην ιστορία του Bitcoin για περισσότερα από 13 χρόνια.
Οι προεκτάσεις αυτής της τεράστιας συγκέντρωσης κεφαλαίου που παρατηρήθηκε είναι κατά βάση διπλή. Πρώτον, καθιστά ολόκληρο το δίκτυο του Βitcoin πιο επιρρεπές σε συστημικό κίνδυνο και δεύτερον, σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την άνοδο της τιμής του πηγαίνει σε μια δυσανάλογα μικρή ομάδα επενδυτών.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και η δημοφιλία του έχει αυξηθεί, εξακολουθεί να ισχύει ότι είναι ένα πολύ συγκεντρωμένο σύστημα», είπε η Σόαρ.
Το Bitcoin ξεκίνησε το 2008 ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα που προοριζόταν να χρησιμοποιείται ως μια είναι μια μορφή ψηφιακού χρήματος χωρίς έλεγχο. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κατεβάσει το λογισμικό, και να το αποκτήσει.
Στην πράξη, ωστόσο, το Bitcoin έχει γίνει εξαιρετικά συγκεντρωτικό καθώς το κόστος της απόκτησης μέσω mining έχει γίνει τόσο υψηλό που μόνο μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.