Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο λόγος αυτών των πιέσεων προς το Ισραήλ είναι να κερδηθεί χρόνος για τις συνομιλίες που γίνονται μέσω του Κατάρ, προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι που κρατά η Χαμάς, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίες έχουν γνώση αυτών των προσπαθειών.
Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς είναι «εύθραυστες» και μπορεί να αποτύχουν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Όμως, σημείωσαν, υπάρχουν σημάδια πως μπορεί η οργάνωση να συμφωνήσει στην απελευθέρωση τουλάχιστον κάποιων εκ των αμάχων που οι μαχητές της πήραν ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσαν τη συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ.
Αρχικά το Ισραήλ προέβαλε αντίσταση στις πιέσεις για να καθυστερήσει η χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, τελικά συμφώνησε να περιμένει, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Η πρώτη απελευθέρωση ομήρων
Απόψε, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιβεβαίωσαν ότι απελευθερώθηκαν δύο Αμερικανίδες που είχαν πάρει ομήρους οι μαχητές της Χαμάς. Πρόκειται για την Τζούντιθ Τάι Ράαναν και την κόρη της, Νάταλι, οι οποίες απήχθησαν από το κιμπούτς Νάζαλ Οχ, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ, με συνέπεια να ξεσπάσει ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δύο Αμερικανίδες, που έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα, «απελευθερώθηκαν από τα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο στρατηγός Γκαλ Χιρς και δυνάμεις ασφαλείας «τις παρέλαβαν από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και κατευθύνονται σε σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο κεντρικό Ισραήλ, όπου τις περιμένουν συγγενείς τους», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.
«Σήμερα εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων που είχε πάρει ομήρους η Χαμάς, κατά τη διάρκεια της φριχτής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι δύο γυναίκες «πέρασαν μια τρομακτική δοκιμασία» τις τελευταίες 14 ημέρες. «Είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα ξανασυναντηθούν με την οικογένειά τους», επεσήμανε ακόμη και σημείωσε ότι θα έχουν την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Κατάρ και του Ισραήλ για τη συνεργασία τους προκειμένου να απελευθερωθούν οι δύο Αμερικανίδες όμηροι. Ακόμη επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες προκειμένου να απελευθερωθούν οι Αμερικανοί που παραμένουν όμηροι στα χέρια της Χαμάς.
Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ήρθε «έπειτα από πολλές ημέρες συνεχούς επικοινωνίας» μεταξύ όλων των πλευρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters. Το Κατάρ ελπίζει ότι ο διάλογος «θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων, κάθε εθνικότητας», συμπλήρωσε.
Όταν εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ, η Χαμάς πήρε τουλάχιστον 200 ομήρους. Ο ισραηλινός στρατός εκτίμησε σήμερα πως οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι ζωντανοί. Περισσότεροι από 20 όμηροι είναι ανήλικοι, ενώ 10-20 άνθρωποι είναι άνω των 60 ετών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τώρα, ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή 5.537 ανθρώπων. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινούς όταν εξαπέλυσαν τη συντονισμένη επίθεσή τους στη χώρα. Από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 4.137 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 13.000.