Η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών σε τροχιά απέτυχε με τον πύραυλο και το φορτίο να πέφτει στη θάλασσα.
Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016. Η αποτυχημένη προσπάθεια αποτελεί οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.
Ο νέος πύραυλος εκτόξευσης δορυφόρου Chollima-1 απέτυχε λόγω αστάθειας στον κινητήρα και το σύστημα καυσίμου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι εργάζονταν για να επαληθεύσουν τα «σοβαρά ελαττώματα» που προκάλεσαν τη δυσλειτουργία του πυραύλου.
Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμος της Σεούλ έστειλε στα κινητά κατοίκων της μητρόπολης μήνυμα που προειδοποιούσε πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως και συναγερμό στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές προειδοποίησαν μέσω του συστήματος J-Alert τους κατοίκους στην Οκινάουα (νότια) ότι ίσως καλούνταν να σπεύσουν σε καταφύγια.
North Korea will launch its first military reconnaissance satellite in June for monitoring US activities, state media KCNA reported, drawing criticism over its potential use of banned missile technology https://t.co/1iMlJ43dvG pic.twitter.com/iSxoArEFjZ
— Reuters (@Reuters) May 30, 2023
Βόρεια Κορέα: Αντιδράσεις για την αποτυχημένη προσπάθεια να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο σε τροχιά
Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον «καταδίκασαν» την εκτόξευση, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η προεδρία των ΗΠΑ στηλίτευσε την κίνηση, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή κι «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».
«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Το Τόκιο τόνισε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι αποτυχημένες προσπάθειες από το 1998
Από το 1998, η Πιονγκγιάνγκ έχει εκτοξεύσει πέντε δορυφόρους, τρεις από τους οποίους απέτυχαν αμέσως και δύο από τους οποίους φαινόταν ότι είχαν τεθεί σε τροχιά - αλλά τα σήματα από αυτούς δεν ανιχνεύθηκαν ποτέ ανεξάρτητα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είχαν δυσλειτουργία.
Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη δοκιμάσει το 2012 και το 2016 πυραύλους που κατ’ αυτή είχαν θέσει σε τροχιά δορυφόρους, περνώντας πάνω από την Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία.
Ακριβώς αυτό το στοιχείο επισήμανε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπός του ανέφερε πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που «αντίκειται» προς αποφάσεις του ΣΑ, αξιώνοντας η Πιονγκγιάνγκ να ξαναπάρει τον δρόμο της «αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.
Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί ραγδαία από την περασμένη χρονιά, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει τις οπλικές δοκιμές καθώς ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν πλέον χαρακτηρίζει το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του «αμετάκλητο» κι έχει πει πως θέλει η Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει το «μεγαλύτερο» πυρηνικό οπλοστάσιο «στον κόσμο», μοιάζοντας να κλείνει οριστικά την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ