Διαγράφονται από το μητρώο, οι καταδικαστικές αποφάσεις, που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν καθαρά λόγω συναινετικής ομοφυλοφιλικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας.
Ο λόγος είναι οι νόμοι που έχουν πλέον καταργηθεί αλλά και η προσπάθεια εφαρμογής ενός κυβερνητικού σχεδίου, που στοχεύει στη «διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος».
Επί του παρόντος, μόνο εννέα προηγούμενα αδικήματα, περιλαμβάνονται σε της συγκεκριμένη λίστα, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών «επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα καταργηθέντα αδικήματα της κακοποίησης και της βαριάς απρέπειας μεταξύ ανδρών». Εάν κάποιος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ένα έγκλημα βάσει αυτών των νόμων που έχουν πλέον καταργηθεί, μπορεί να ζητήσει να διαγραφεί από το ποινικό του μητρώο.
Ωστόσο, μια νέα τροπολογία έρχεται να διευρύνει τα κριτήρια ώστε να περιλαμβάνει και τα αδικήματα που έχουν επιβληθεί από στρατιωτικά δικαστήρια για συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ατόμων του ιδίου φύλου.
Σε όσους έχουν επιβληθεί ανάλογες ποινές για τους ίδιους λόγους, θα απονεμηθεί αυτομάτως χάρη ενώ όποιος έχει πεθάνει, πριν από την εφαρμογή των αλλαγών –ή έως και 12 μήνες μετά– θα αμνηστευτεί μετά θάνατον.
«Είναι πολύ σωστό το γεγονός ότι τα αδικήματα αυτά έχουν καταργηθεί. Οι καταδίκες για συναινετική δραστηριότητα μεταξύ συντρόφων του ιδίου φύλου θα πρέπει επίσης να διαγράφονται» τόνισε η υπουργός Εσωτερικών. «Ελπίζω ότι η επέκταση του συστήματος χάριτος και διαγραφής να βοηθήσει με κάποιο τρόπο να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να καθησυχαστούν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ότι η Βρετανία είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο που πρέπει να αποκαλούν πατρίδα».
Ευχαρίστησε δε τους Λόρδους Cashman και Lexden που έθεσαν το θέμα επί τάπητος.
Ο Λόρδος Lexden, συντηρητικός στις πεποιθήσεις, είπε νωρίτερα φέτος ότι ήταν «προσβολή για τους ομοφυλόφιλους» το γεγονός ότι το σύστημα αυτό δεν είχε παραταθεί ώστε να περιλαμβάνει και άλλα αδικήματα. Αντίστοιχα και ο Λόρδος Cashman είπε τον περασμένο Νοέμβριο ότι «Τα προγράμματα διαγραφής και χάριτος στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν σημαντικά ελαττώματα, επειδή περιλαμβάνουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των νόμων που, κατά τη διάρκεια δεκαετιών και αιώνων, έχουν εξοντώσει τις ζωές ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων».
«Επί πέντε χρόνια, οι τρεις μας εργαζόμαστε μαζί για λογαριασμό ομοφυλόφιλων στις ένοπλες δυνάμεις και στην πολιτική ζωή, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρή αδικία εξαιτίας των σκληρών νόμων που έκαναν διακρίσεις εναντίον τους στο παρελθόν» τόνισε ο καθηγητής Paul Johnson. «Τώρα που το κοινοβούλιο έχει καταργήσει αυτούς τους νόμους, έχει καθήκον να εξαφανίσει τους τρομερούς «λεκέδες» με τους οποίους αμαύρωσαν, εντελώς λανθασμένα, τη φήμη αμέτρητων ομοφυλόφιλων ανά τους αιώνες.
Οι υπάρχουσες νομικές ρυθμίσεις για να γίνει αυτό είναι σχεδιαστικά πολύ περιορισμένες. Πολλοί ομοφυλόφιλοι που υπήρξαν θύματα αδικίας του παρελθόντος αποκλείονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα στις ένοπλες δυνάμεις μας, γενναίους ανθρώπους των οποίων η σταδιοδρομία υπηρετώντας τη χώρα μας, καταστράφηκε ξαφνικά.
Πιέζουμε την κυβέρνηση από το 2016 για να διευρύνει τα προγράμματα αυτά μέσω των οποίων μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η φήμη των ατόμων. Η κυβέρνηση έχει τώρα δεσμευτεί να προτείνει τροποποιήσεις στη νομοθεσία που βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον των Λόρδων. Το έκανε αυτό σε στενή συνεννόηση μαζί μας. Σε λίγες εβδομάδες, θα τεθεί σε ισχύ νομοθεσία που θα επιτρέψει σε χιλιάδες ομοφυλόφιλους στους οποίους έγινε σοβαρή ζημιά, να διαγράψουν τα αδικήματα από το μητρώο τους. Είμαστε χαρούμενοι που η μακρά εκστρατεία μας θα φέρει επιτέλους σε πολλούς ομοφυλόφιλους, ζωντανούς και νεκρούς, την αποκατάσταση που τους αξίζει» κατέληξε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να χορηγηθεί διαγραφή και χάρη. Μεταξύ αυτών η προϋπόθεση ότι οποιοσδήποτε άλλος εμπλεκόμενος ήταν ηλικίας 16 ετών και άνω.
Με πληροφορίες του Guardian