Βρετανία: Η Λιζ Τρας εγκαταλείπει το φορολογικό σχέδιο- Ο Τζέρεμι Χαντ τέταρτος ΥΠΟΙΚ σε 4 μήνες

Η Λιζ Τρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Λιζ Τρας εγκατέλειψε το φορολογικό σχέδιό της, αφού πρώτα καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ, σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία και να επιβιώσει από την πολιτική και οικονομική αναταραχή. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πλάνο να μην αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων, για να καθησυχάσει τις αγορές. Παραδέχθηκε ότι πήγε «πιο μακριά και πιο γρήγορα» από ότι ανέμεναν οι αγορές τις πρώτες 37 ημέρες που βρίσκεται στην εξουσία. 

«Ενήργησα αποφασιστικά σήμερα, επειδή προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Θέλω να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι δύσκολο. Αλλά θα βγούμε από αυτή την καταιγίδα», συμπλήρωσε. Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25% είπε η Τρας. Στον μίνι προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουαρτένγκ τον Σεπτέμβριο, προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα «πάγωνε» στο 19%. 

Στη θέση του Κουαρτένγκ, που είναι στενός φίλος της, η Τρας διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ. Έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Υγείας και είχε στηρίξει τον αντίπαλό της, Ρίσι Σουνάκ, στην «κούρσα» για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία. Ο Χαντ γίνεται ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας σε ισάριθμους μήνες. 

Τώρα, είναι σε κίνδυνο η ίδια η θέση της Τρας, σημειώνει το Reuters. Αναδείχθηκε ηγέτιδα των Τόρις τον προηγούμενο μήνα έχοντας υποσχεθεί μεγάλες μειώσεις φόρων μεταξύ άλλων στο οικονομικό πακέτο που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των αγορών. 

Οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι η αναστροφή της Τρας, σε ότι αφορά τις φορολογικές περικοπές ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι απίθανο να ηρεμήσουν τις αγορές. «Αυτή είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘90 που οι αγορές ανάγκασαν την κυβέρνηση μιας μεγάλης ανεπτυγμένης οικονομίας να υποχωρήσει σε βασικές δημοσιονομικές φιλοδοξίες», σχολίασαν αναλυτές της Evercore.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM
Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

Διεθνή / Άνδρας που έχασε bitcoin αξίας $800 εκατ. σε χωματερή θέλει να αγοράσει τον χώρο για να το βρει

«Σκέφτομαι να αγοράσω έναν χώρο υγειονομικής ταφής. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη», έγραψε στην πλατφόρμα X, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιος θα παρέχει τα κεφάλαια
LIFO NEWSROOM
Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Διεθνή / Γερμανός ΥΠΟΙΚ προς Τζέι Ντι Βανς: «Να κοιτάς τη δουλειά σου – Υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ»

Ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε τον Βανς ότι «ταυτίστηκε ρητορικά και πολιτικά με τους απολυταρχικούς», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM