Ο Ματ Χάνκοκ αρνήθηκε να αποκλείσει μια απαγόρευση στους φοιτητές να επιστρέψουν σπίτι τους τα Χριστούγεννα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες πως οι φοιτητές θα μπορούσε να μεταδώσουν την Covid-19, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων σε αρκετά πανεπιστήμια.
Στη Γλασκώβη 120 φοιτητές διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 600 άτομα που τέθηκαν σε καραντίνα.
Ακαδημαϊκοί προειδοποίησαν εναντίον της μαζικής μετακίνησης των εκατομμυρίων φοιτητών της Βρετανίας.
Το UCU (University and College Union), ο συνδικαλιστικός οργανισμός που εκπροσωπεί τους καθηγητές, ζήτησε οι φοιτητές να διδάσκονται αποκλειστικά διαδικτυακά, από το σπίτι μέχρι τα Χριστούγεννα, πριν την έναρξη του εξαμήνου, αλλά υπουργοί υποστήριξαν πως η εκπαίδευση από κοντά ήταν βασική για την πνευματική υγεία των φοιτητών.
Αυτό σημαίνει πως περίπου ένα εκατομμύριο φοιτητές έχουν επιστρέψει στους χώρους των πανεπιστημίων τους ή πηγαίνουν εκεί τακτικά.
Απαντώντας σε ερώτηση του BBC Radio 4 για το αν οι φοιτητές θα κληθούν να μείνουν στις πόλεις των πανεπιστημίων τους τα Χριστούγεννα, ο Ματ Χάνκοκ είπε πως «έχει μάθει να μην αποκλείει τίποτα».
«Δεν θέλω να έχω μια τέτοια κατάσταση και πραγματικά ελπίζω να το αποφύγουμε. Το λέμε συνεχώς πως σκοπός είναι να περιορίσουμε τον ιό, προστατεύοντας ταυτόχρονα την οικονομία και την εκπαίδευση. Και η προστασία στην εκπαίδευση είτε πρόκειται για σχολείο είτε για πανεπιστήμιο είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας μαζί με την προστασία της οικονομίας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας.
«Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, συνεργαζόμαστε μαζί τους για να βεβαιωθούμε πως οι φοιτητές είναι ασφαλείς, αλλά και και πως λαμβάνουν επίσης την μόρφωσή τους. Έχω μάθει να μην αποκλείω τίποτα και μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε ο Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας ωστόσο πως «αυτός δεν είναι ο στόχος μας, δεν θέλω να σας αφήσω με την προσδοκία, αλλά πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή».
Η δήλωση του υπουργού Υγείας έρχεται μετά τα πολλαπλά κρούσματα σε εστίες πανεπιστημίων, με φοιτητές να βρίσκονται ήδη σε καραντίνα στη Γλασκώβη, το Λίβερπουλ και το Νταντί.
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως τα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει «ξεκάθαρο αίτημα να μην σταλούν φοιτητές στα σπίτια τους ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα».
Οι πανεπιστημιακοί φοιτητές έχουν κληθεί να μην κάνουν πάρτι στα κτίρια όπου διαμένουν και να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές σε μέρη που δεν τηρούνται να απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Πολλά πανεπιστήμια προειδοποιούν επίσης τους φοιτητές πως θα τους επιβληθούν πρόστιμα ή θα τερματιστούν τα μαθήματά τους αν δεν ακολουθούν τους κανόνες.
Τα πανεπιστήμιο έχουν λάβει αυστηρά μέτρα στα κτίριά τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού και πολλές διαλέξεις γίνονται ήδη διαδικτυακά, ωστόσο υπάρχει ελάχιστος έλεγχος όσων συμβαίνουν εκτός πανεπιστημίων.
Η γενική γραμματέας του UCU, Τζο Γκρέιντι, είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι η τηλεκπαίδευση πρέπει να καθιερωθεί και πως η κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει για την αναχαίτιση της πανδημίας και όχι να δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης.
«Φοιτητές και γονείς δικαίως θα ανησυχούν μήπως εγκλωβιστούν σε μια άγνωστη περιοχή για τα Χριστούγεννα. Ο αποκλεισμός φοιτητών τα Χριστούγεννα βασίζεται σε ένα λάθος σχέδιο που παραβλέπει το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές και προσωπικό έρχονται καθημερινά σε επαφή σε όλη τη Βρετανία από και προς το πανεπιστήμιο. Απειλώντας να τους κλειδώσουν μέσα την περίοδο των γιορτών δεν συνιστά λύση», σημείωσε η ίδια.
Η Λαρίσα Κένεντι, πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου Φοιτητών, είπε πως ήταν «εντελώς γελοίο να βλέπουμε να λένε στους φοιτητές πως θα παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, που συχνά ο χώρος είναι αρκετά μικρός και στριμωγμένος, και πως θα χρειαστεί ίσως να μείνουν εδώ τα Χριστούγεννα». «Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των φοιτητών», σημείωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια