Οι πτωχεύσεις εστιατορίων στη Βρετανία γίνονται τώρα με ταχύτερο ρυθμό από ότι στο αποκορύφωμα της πανδημίας, εξαιτίας του «τοξικού μείγματος» που δημιουργεί το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, η έλλειψη προσωπικού και η μείωση των κρατήσεων.
Τα λουκέτα στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 60%, με 1.567 πτωχεύσεις την περίοδο 2021-22, από 984 το διάστημα 2020-21, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Mazars. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες πτώχευσαν 453 εστιατόρια, από 395 το προηγούμενο τρίμηνο.
«Οι πτωχεύσεις εστιατορίων γίνονται τώρα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η Ρεμπέκα Ντέικερ της Mazars. «Είναι ένα πολύ τοξικό μείγμα αυξανόμενου κόστους και αδύναμης ζήτησης. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εστιατορίων δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο συνδυασμό αρνητικών παραγόντων», συμπλήρωσε.
Παρότι ο κλάδος ανέκαμψε το καλοκαίρι, έπειτα από το αναγκαστικό κλείσιμο κατά τη διάρκεια των lockdown, τώρα τα εστιατόρια πασχίζουν εξαιτίας του πληθωρισμού, που όχι μόνο έχει αυξήσει το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και των ποτών, αλλά και σημαίνει ότι οι πελάτες τους έχουν λιγότερα χρήματα να δαπανήσουν σε μια έξοδο.
Πρόσφατα η Barclaycard ανέφερε ότι πάνω από τους μισούς Βρετανούς σχεδιάζουν να περικόψουν τις βασικές δαπάνες, δημιουργώντας ανησυχία για τα έσοδα της χριστουγεννιάτικης περιόδου, κατά την οποία πολλές επιχειρήσεις αποκομίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους.
Επίσης, κάποιες εταιρείες πασχίζουν να επιστρατεύσουν αρκετούς εργαζόμενους, επειδή οι κανονισμοί μετά το Brexit εμποδίζουν Ευρωπαίους πολίτες να εργαστούν στη Βρετανία.
Αυτός ο συνδυασμός πιέσεων σημαίνει ότι έρχονται δύσκολοι μήνες για τον κλάδο, παρότι έρχεται η περίοδος των γιορτών. «Τα εστιατόρια προετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και πολλά είναι αντιμέτωπα με μάχη για να παραμείνουν ανοιχτά. Υπάρχει βεβαιότητα για περαιτέρω πτωχεύσεις, εάν δεν λάβουν περισσότερη υποστήριξη από την κυβέρνηση», τόνισε η Ντέικερ.
Με πληροφορίες από Guardian