Κεντρικό θέμα συζήτησης στην προεκλογική εκστρατεία της Βρετανίας είναι από το Σάββατο η εξαγγελία του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ πως αν οι Τόρις κερδίσουν, τότε θα επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία στα 18.
Μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 Ιουλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πως, αν το Συντηρητικό Κόμμα κερδίσει τις εκλογές, θα επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους νέους 18 ετών μετά από 60 και πλέον χρόνια. Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως, αν το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, κάθε 18χρονος νέος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποχρεούται να υπηρετήσει δωδεκάμηνη στρατιωτική θητεία ή ως εναλλακτική λύση θα μπορεί να προσφέρει εθελοντική κοινωνική εργασία ένα σαββατοκύριακο τον μήνα επί ένα έτος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε διατάξει επιστράτευση για άνδρες και γυναίκες κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώ από το 1947 μέχρι το 1960 η στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική για τους άνδρες και είχε διάρκεια 18 μηνών. Έκτοτε, στη Βρετανία η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική με αποτέλεσμα ο βρετανικός στρατός σταδιακά να συρρικνώνεται. Σύμφωνα με το Associated Press το σχέδιο του Ρίσι Σούνακ είναι μια μικρή μειοψηφία 30.000 18χρονων από σύνολο περίπου 700.000 να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία 12 μηνών σε τομείς όπως είναι τα logistics ή η ασφάλεια στο διαδίκτυο ενώ οι υπόλοιποι θα εργαστούν εθελοντικά ένα σαββατοκύριακο το μήνα επί ένα έτος σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, κοινωνικές ομάδες, σε νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικούς σταθμούς.
Βρετανός υπουργός Εσωτερικών: «Δεν θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε όποιον δεν υπηρετήσει»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε «να δημιουργηθεί μια αίσθηση κοινού σκοπού ανάμεσα στους νέους μας και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας στην χώρα μας». Πάντως, προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί πώς η στρατιωτική θητεία θα γίνει υποχρεωτική για τους 18χρονους Βρετανούς.
Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή «Sunday Morning With Trevor Phillips» του Sky News πως: «Δεν θα επιβληθούν ποινικές κυρώσεις, κανείς δεν θα πάει φυλακή για αυτό». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία», διευκρίνισε όμως πως εκείνοι που θα υπηρετήσουν θα πληρωθούν - ενώ όσοι επιλέξουν τον εθελοντισμό δεν θα πληρωθούν.
Ο Κλέβερλι υποστήριξε ότι στόχος του νέου σχεδίου των Τόρις δεν είναι να αυξηθούν οι άνδρες που υπηρετούν στον βρετανικό στρατό αλλά να «χτιστεί» μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι σχετίζονται με άλλους ανθρώπους εκτός της κοινότητάς τους, με ανθρώπους από διαφορετικά μπακγκράουντ, θρησκείες και διαφορετικό οικονομικό υπόβαθρο.
Σύμφωνα με το Συντηρητικό Κόμμα, το κόστος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας αναμένεται να ανέλθει στα 2.5 δισ. λίρες εκ των οποίων το 1.5 δισ. θα καλυφθεί από το Ταμείο «Shared Prosperity Fund» (Κοινό Ταμείο Ευημερίας), το οποίο είχε δημιουργηθεί το 2022 για να στηρίξει τις φτωχές κοινότητες.
Από την πλευρά του το Κόμμα των Εργατικών, που με σύνθημα την «αλλαγή» ευελπιστεί να κερδίσει τις εκλογές μετά από 14 χρόνια, δήλωσε ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ήταν «μια απελπισμένη 2.5 δισ.λιρών μη χρηματοδοτούμενη δέσμευση από ένα κόμμα που έχει χρεοκοπήσει από ιδέες».