Τα μέλη του Εργατικού κόμματος καταψήφισαν πρόταση που θα δέσμευε την ηγεσία της παράταξης να υποστηρίξει από τώρα την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ, σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για το Βrexit.
H ψηφοφορία, η οποία έγινε στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος στο Μπράιτον, σηματοδοτεί μία νίκη για τον επικεφαλής του, τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Αντίθετα, ενέκρινε άλλη πρόταση που έχει την αποδοχή της ηγεσίας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, σύμφωνα με την οποία η στάση σε ένα δημοψήφισμα για το Brexit θα πρέπει να αποφασιστεί μετά τη διεξαγωγή των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών.
Το αποτέλεσμα θεωρείται νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν, έναντι όσων έχουν διαφωνήσει μέχρι τώρα μαζί του. Προέκυψε εν μέσω διαφωνιών στο ετήσιο συνέδριο για το κατά πόσο η κρίσιμη ψηφοφορία - η οποία έγινε με ανάταση χεριών στην πρόταση που ήθελε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει την παραμονή - πέρασε ή όχι.
Το θέμα προκάλεσε το διχασμό του κόμματος στις συζητήσεις που προηγήθηκαν και ανέδειξε για μία ακόμη φορά ότι οι διαφωνίες στο εσωτερικό του παραμένουν βαθιές και αφορούν τόσο τους εκπροσώπους του κόμματος στις εκλογικές περιφέρειες, όσο επίσης την σκιώδη κυβέρνηση, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα που εκπροσωπούνται στο κόμμα.
Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν μέχρι σήμερα την διεκδίκηση της παραμονής, ήταν μεταξύ άλλων οι σκιώδεις υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, όπως και ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, το Unison. Ακόμη και στην αριστερή πτέρυγα Momentum που στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, προέκυψαν διαφωνίες για τον τρόπο που επέλεξαν να τοποθετηθούν στις προς ψήφιση προτάσεις του συνεδρίου για το Brexit.
Στις σημερινές εργασίες του συνεδρίου, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, παρουσίασε το σχέδιο μίας μελλοντικής κυβέρνησης των Εργατικών, ένα δεκαετές πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα μειωθούν οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, σε 32, χωρίς απώλειες στους μισθούς των εργαζομένων. Όπως είπε, θέλει να δει την περικοπή του μέσου όρου των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα από τις 37 σε 32, μέσα σε μία δεκαετία, χωρίς περικοπές σε μισθούς.