Η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στη σύνοδο για το κλίμα, COP26 σχετίζεται με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Global Witness», διαπιστώθηκε ότι 503 άτομα που είχαν διασυνδέσεις με την εν λόγω βιομηχανία συμμετείχαν στη σύνοδο. Το νούμερο αυτό προκύπτει από τη λίστα συμμετεχόντων που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη στις αρχές της συνάντησης.
Οι εκπρόσωποι αυτοί, σύμφωνα με ακτιβιστές, ασκούν πίεση προς όφελος των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, προτρέπουν να τους απαγορευτεί η συμμετοχή στη σύνοδο.
«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει περάσει δεκαετίες αρνούμενη ή καθυστερώντας τη λήψη δράσης για την κλιματική κρίση», λέει ο Μουράι Γουόρθι από την Global Witness. «Η επιρροή τους είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους 25 χρόνια συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα δεν οδήγησαν σε πραγματική μείωση στις παγκόσμιες εκπομπές».
Άλλα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων περιλαμβάνονται ακόμα και σε αντιπροσωπίες χωρών όπως αυτές του Καναδά και τη Ρωσία.
- Το λόμπι ορυκτών καυσίμων στο COP26 είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των οκτώ αντιπροσωπειών από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια.
- Πάνω από 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων εκπροσωπούνται στο COP26.
Στο πλαίσιο αυτό, ακτιβιστές σημειώνουν ότι όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τον περιορισμό του καπνίσματος έως ότου όλοι οι λομπίστες της βιομηχανίας καπνού αποκλείστηκαν από τις συνεδριάσεις του ΠΟΥ, έτσι πρέπει να γίνει και στις συνεδριάσεις του COP για άτομα που εκπροσωπούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
«Εταιρείες όπως η Shell και η BP βρίσκονται σε αυτές τις συνομιλίες παρά το γεγονός ότι παραδέχονται ανοιχτά πως αυξάνουν την παραγωγή εκπομπών», δήλωσε ο Πασκόες Σαμπίντο του Παρατηρητηρίου Corporate Europe που συμμετείχε επίσης στην έρευνα. «Εάν είμαστε σοβαροί, τότε οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να αποκλειστούν από τις συνομιλίες» προσθέτει.
Με πληροφορίες από BBC