Περίπου 20 χώρες, κατά τη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι, ζήτησαν τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας και την αξιοποίησή της με σκοπό την απεξάρτησης από τον άνθρακα .
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ανάμεσα στις χώρες που ζήτησαν σήμερα με κοινή διακήρυξη στην COP28, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, για να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, κάτι που είναι και το μεγάλο διακύβευμα αυτής της COP.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Τζον Κέρι, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα, στο Ντουμπάι, μαζί με αρκετούς άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο. Υπενθυμίζεται πως με τον Τζον Κέρι συναντήθηκε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ευχαριστώ τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα και πρώην Υπουργό, John Kerry. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την 9η διάσκεψη «Our Ocean Conference», η οποία το 2024 θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. https://t.co/swbx2aQ15F pic.twitter.com/OJap4E23W8
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 1, 2023
COP28 - πυρηνική ενέργεια: Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά
Η Κίνα και η Ρωσία, σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών σήμερα στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται στις χώρες που συνυπέγραψαν το αίτημα στην COP28.
Σε αυτές περιλαμβάνονται ωστόσο η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γκάνα, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μολδαβία, η Μογγολία, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ουκρανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
We welcome the #COP28 Declaration on Climate and Health that emerged from the call by countries for a strong health sector response to climate change and #ClimateAction.
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 2, 2023
123 countries endorsed it — this is an unprecedented show of support for the health community.
But this is… pic.twitter.com/fYRKlXm8sz
«Η διακήρυξη αναγνωρίζει τον ρόλο-κλειδί της πυρηνικής ενέργειας για να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και να παραμείνει εφικτός ο στόχος (της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας) στον 1,5 βαθμό Κελσίου», σύμφωνα με το κείμενο.
«Γνωρίζουμε από την επιστήμη, την πραγματικότητα των γεγονότων και τα στοιχεία ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 χωρίς πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Τζον Κέρι, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.
Κατά τα λοιπά, επίσης οι ηγέτες από χώρες με μεγάλο φυσικό πλούτο ανέδειξαν νέα, καθοριστικά για τη φύση και το κλίμα, επενδυτικά σχέδια και μηχανισμούς χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα διεμήνυσαν πως συνεργάζονται με τοπικές κοινότητες αυτοχθόνων.
Στις ενέργειες της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνόδου COP28 που διεξάγεται στο Ντουμπάι. Όπως τόνισε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή «μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες βιώσαμε δασικές πυρκαγιές που έκαψαν πάνω από το 1% της έκτασης της χώρας μας και βροχές που έφεραν μέσα σε μία μόνο ημέρα περισσότερο νερό από ό,τι δέχονται τα περισσότερα μέρη στη διάρκεια ενός έτους, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Και όμως, παράλληλα με αυτή την κλιματική καταστροφή, μια νέα Ελλάδα αναδύεται». Ο πρωθυπυοργός έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κοινωνιών.
Έχουμε μειώσει τη χρήση άνθρακα πάνω από 80%. Αναπτύσσουμε την οικονομία μας με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων. Συνολικά, οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 43% από το 2005, καθώς στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς ΑΠΕ. pic.twitter.com/TGTFlqvC9C
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 2, 2023
Υπενθυμίζεται ότι η COP28, θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, με σκοπό να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP