Δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370, το μυστήριο παραμένει: Γιατί έπεσε το αεροσκάφος;

Δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης MH370, το μυστήριο παραμένει: Γιατί έπεσε το αεροσκάφος; Facebook Twitter
Δέκα χρόνια από την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

«Χάσαμε την επαφή»: Με αυτά τα λόγια ενημέρωσε η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines τους συγγενείς των επιβατών του αεροσκάφους τύπου Boeing 777, που εκτελούσε την πτήση MH370, από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Ήταν 8 Μαρτίου του 2014. Το αεροσκάφος για την πτήση MH370 απογειώθηκε στις 00:42 τοπική ώρα Μαλαισίας, βρισκόταν στον αέρα επί μία ώρα περίπου όταν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, χάθηκε κάθε επαφή. Στις 01:21:13, η πτήση MH370 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ της Κουάλα Λουμπούρ και την ίδια ώρα χάθηκε και από το ραντάρ του Βιετνάμ, στον εναέριο χώρο του οποίου επρόκειτο να εισέλθει. Μετέφερε 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. Άμεσα, ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Ινδικού – μια έρευνα, η οποία έως σήμερα είναι η μεγαλύτερη και πιο ακριβή όλων των εποχών: Διήρκεσε τέσσερα χρόνια, αλλά δεν εντόπισε κανένα ίχνος του «χαμένου» αεροπλάνου. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ωκεανογράφοι, αεροναυπηγοί και ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο αναζητούσαν μανιωδώς τι μπορεί να είχε γίνει με την πτήση MH370 πώς και γιατί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί παρά ελάχιστα συντρίμμια, στην ανατολική ακτογραμμή της Αφρικής, κυρίως. Πρόκειται για τμήματα από το φτερό του αεροσκάφους, διαβρωμένα από τη θάλασσα, που δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το τι συνέβη και γιατί χάθηκε το αεροσκάφος. Όλα εντοπίστηκαν περίπου 16 μήνες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, ενώ οι περαιτέρω έρευνες, δεν απέδωσαν τίποτα.

Οι θεωρίες για ό,τι συνέβη στην ΜΗ370

Ταυτόχρονα με τις έρευνες, που κάλυψαν μία περιοχή στον Ινδικό Ωκεανό από τη Μαλαισία μέχρι την Αυστραλία και την Αφρική, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, ξεκίνησαν οι θεωρίες για το πώς μπορεί ένα ολόκληρο αεροσκάφος να εξαφανιστεί. Οι περισσότερες από αυτές είχαν ως κοινό σημείο τον ρόλο του πιλότου. Στον Ζαχαρί Αχμάντ Σαχ αποδόθηκε είτε κάποιο πρόβλημα υγείας είτε κατηγορήθηκε μέχρι και ότι εγκατέλειψε το αεροπλάνο, το οποίο εξερράγη, ενώ εκείνος διέφυγε και είναι ακόμα ζωντανός. Άλλες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι εξαφάνισε το αεροπλάνο από τα ραντάρ, κλείνοντας κάθε σύστημα επικοινωνίας και στη συνέχεια το προσγείωσε με ασφάλεια σε μυστική βάση, σε κάποια ζούγκλα της Ασίας – άγνωστο για ποιον σκοπό και για λογαριασμό ποιανού.

Έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines, δόθηκε στη δημοσιότητα το προκαταρκτικό πόρισμα των Μαλαισιανών εμπειρογνωμόνων, το οποίο όμως δεν προσέφερε καμία ουσιαστική απάντηση για τα αίτια της εξαφάνισης - «αθώωνε» πάντως, το πλήρωμα. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κοινωνική απομόνωση, αλλαγή στις συνήθειες ή τα ενδιαφέροντα, αμέλειας του εαυτού τους, κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών, τόσο για τον πιλότο όσο και για τον συγκυβερνήτη και το πλήρωμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Το 2018, στο ίδιο συμπέρασμα έφτασαν και Αυστραλοί ερευνητές: Η χαμένη πτήση ΜΗ370 των Malaysia Airlines δεν συνετρίβη εσκεμμένα από τον πιλότο της. Παράλληλα, το πόρισμα απέρριψε και τις θεωρίες ότι το αεροπλάνο πραγματοποίησε «ελεγχόμενη πτώση» στη θάλασσα, ενώ επιμένει στη θέση ότι ο πιλότος δεν είχε τις αισθήσεις του κατά τις τελευταίες στιγμές.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά από την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 «από προσώπου γης», δεκάδες συγγενείς αγνοουμένων ζητούν να μάθουν τι απέγινε με τους δικούς τους ανθρώπους και πού βρίσκεται – τελικά – το εξαφανισμένο αεροσκάφος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM