Όπως μετέδωσε πρώτο το ρωσικό πρακτορείο Interfax και επιβεβαιώνουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να διακόψει οριστικά οποιαδήποτε στρατιωτική επικοινωνία με την Τουρκία λόγω της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά πριν από λίγες ώρες.
BREAKING: Russian defense ministry suspends military contact with Turkey https://t.co/RCTKkr9uly pic.twitter.com/b5yrmYbIhD
— RT (@RT_com) November 24, 2015
Η Τουρκία, που επιμένει πως είχε δικαίωμα να καταρρίψει το αεροσκάφος από τη στιγμή που εισήλθε στον εναέριο χώρο της, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το συμβάν και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να το κάνει.
Σε επιστολή του που απηύθυνε προς το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα ΗΕ, Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ σημείωσε ότι δύο αεροσκάφη πλησίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα το πρωί και προειδοποιήθηκαν δέκα φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών να αλλάξουν πορεία.
Σύμφωνα με την επιστολή του Τσεβίκ τα δύο αεροσκάφη πέταξαν κατόπιν πάνω από ένα μίλι (1,6 χλμ.) εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας.
«Μετά την παραβίαση το πρώτο αεροσκάφος βγήκε από τον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο. Το δεύτερο αεροσκάφος εβλήθη ενώ βρισκόταν στον τουρκικό εθνικό εναέριο χώρο από ένα τουρκικό μαχητικό F-16 το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή», πρόσθεσε οΤσεβίκ στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. «Το δεύτερο αεροσκάφος συνετρίβη στη συριακή πλευρά των συνόρων Τουρκίας-Συρίας».
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ρωσικό Σουχόι που κατερρίφθη δέχθηκε επίθεση ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εγείρει θέμα στο ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε: «δεν γνωρίζω, ίσως».
Ο Τσεβίκ διεμήνυσε στην επιστολή του ότι η Άγκυρα «δεν θα διστάσει να ασκήσει τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της και των συνόρων της».
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα πήρε το μέρος της Τουρκίας στο συγκεκριμένο συμβάν, τονίζοντας πως είχε το δικαίωμα να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.