Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας στάθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλον και αναμετρήθηκαν στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ, διεκδικώντας τη θέση τους επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος αλλά και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Οι δύο πολιτικοί συγκρούστηκαν στο πεδίο της οικονομίας, παρουσιάζοντας τα οράματά τους. Ο Σούνακ κατηγόρησε την Τρας ότι το σχέδιό της για τη μείωση των φόρων «θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη δυστυχία» και θα κοστίσει στους Συντηρητικούς τις επόμενες εκλογές.
Από την πλευρά της, η Τρας ανέφερε ε ότι οι αυξήσεις φόρων που έφερε θα οδηγούσαν σε ύφεση.
Τρας και Σούνακ μιλούσαν με έντονο ύφος σε πολλά σημεία του ντιμπέιτ, ανταλλάσσοντας βλέμματα-«φωτιά». Μάλιστα, αργότερα, υποστηρικτές της Τρας διαμαρτυρήθηκαν ότι ο Σούνακ ήταν πολύ επιθετικός –κάτι που διέψευσε η πλευρά του.
Η Τρας απάντησε στις προτάσεις του Σουνάκ για σκληρότερη στάση έναντι της Κίνας, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών μόλις τον περασμένο μήνα ζητούσε στενότερες διμερείς και οικονομικούς δεσμούς.
Ο Σουνάκ κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι έκανε δηλώσεις για μια «χρυσή εποχή» μεταξύ Κίνας και Ηνωμένου Βασιλείου. «Νομίζω ότι ήταν πριν από σχεδόν μια δεκαετία», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.
Εκτός από «πυρά», οι δύο Βρετανοί πολιτικοί αντάλλαξαν και φιλοφρονήσεις, με την Τρας να λέει ότι θα «λάτρευε» να έχει τον Σούνακ στην ομάδα της αν γίνει πρωθυπουργός, ενώ εκείνος εξήρε τη στάση της για τη Ρωσία.
«Πόρτα» στην επιστροφή Τζόνσον από Τρας και Σούνακ
Εν μέσω αναφορών ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει ακόμη αποκλείσει μια πολιτική επιστροφή και οι δύο υποψήφιοι απέκλεισαν να του δώσουν ρόλο σε οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να ηγηθούν.
«Είμαι σίγουρη ότι θα έχει έναν ρόλο. Είμαι βέβαιη ότι θα έχει φωνή, αλλά δεν θα είναι μέρος της κυβέρνησης», είπε η υπουργός Εξωτερικών.
«Έχοντας περάσει χρόνο μαζί του αυτή την εβδομάδα για εξωτερικές υποθέσεις, υποψιάζομαι ότι δεν θα ήθελε μελλοντικό ρόλο στην κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα διάλειμμα», πρόσθεσε.
Ο Σουνάκ, του οποίου η παραίτηση από το υπουργικό συμβούλιο την ίδια μέρα με τον Σάτζιντ Τζαβίντ προκάλεσε την κατάρρευση του Τζόνσον, τον χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερο», αλλά είπε ότι είχε φτάσει σε ένα σημείο όπου «φτάνει πια».
«Νόμιζα ότι όλα τα πράγματα που συνέβαιναν από την πλευρά της συμπεριφοράς δεν ήταν σωστά ... και είχαμε σαφώς διαφορετικές απόψεις από την πλευρά της οικονομίας», τόνισε.
Το παρασκήνιο του ντιμπέιτ
Η ομάδα της Λιζ Τρας κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι δεν την άφησε να μιλήσει και εκείνος συνέχισε να επικρίνει τα σχέδια μείωσης φόρων της, τονίζοντας ότι δεν «βγαίνουν».
Πηγές κοντά στον Σουνάκ είπαν ότι «κέρδισε το επιχείρημα» για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι οι φορολογικές περικοπές της θα τροφοδοτούσαν περαιτέρω τον πληθωρισμό και θα αύξαναν τα επιτόκια και τα στεγαστικά δάνεια των πολιτών.
Tο στρατόπεδο της Τρας είδε και εκείνο θετικά το ντιμπέιτ και ισχυρίζεται ότι ενώ ο Σούνακ έδειχνε ήρεμος ήταν «αναστατωμένος».
Πάντως, το βασικό πεδίο μάχης - και η μεγαλύτερη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο - εξακολουθεί να είναι η φορολογία.
Να σημειωθεί ότι Τρας έχει περιορίσει αυστηρά τις εμφανίσεις της στις εκπομπές και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί συνέντευξη στον βετεράνο πολιτικό δημοσιογράφο Άντριου Νιλ, ο οποίος θα συνομιλήσει με τον Σουνάκ την Παρασκευή. Το Channel 4 είπε ότι εξακολουθούσε να ελπίζει να πείσει την Τρας να λάβει μέρος.
Η πλευρά του Σούνακ αναφέρει ότι ο πολιτικός ότι θα εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες προκειμένου να τονίσει ένα από τα δυνατά του σημεία έναντι «στα αδύναμα της Τρας».
Με πληροφορίες BBC & Guardian