Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Μάιο στη Σαουδική Αραβία, έχουν υποστεί βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση στις φυλακές της χώρας.
Αυτό κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας από το Ριάντ να αποφυλακίσει τους ακτιβιστές και να διεξαχθεί έρευνα για όσα έχουν υποστεί.
Ουσιαστικά οι καταγγελίες στρέφονται κατά του ισχυρού άντρα του καθεστώτος, του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορείται από τα διεθνή ΜΜΕ και ως ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
«Μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από τον βάρβαρο φόνο (...), οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις περί βασανιστηρίων, σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων καταχρήσεων εκθέτουν, εάν επαληθευτούν, πως διαπράττονται κι άλλες σκανδαλώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις σαουδαραβικές αρχές», υπογράμμισε η Λιν Μααλούφ, η διευθύντρια του τμήματος ερευνών για τη Μέση Ανατολή στη Διεθνή Αμνηστία.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, άνθρωποι που κρατούνται στη φυλακή Νταμπάν, στις ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν υποστεί επανειλημμένα ηλεκτροσόκ και μαστίγωμα, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι δεν μπορούν καν να βαδίσουν ή να σταθούν στα πόδια τους, τονίζει σε κείμενο που δημοσιοποίησε η Αμνηστία, η οποία επικαλείται τρεις μάρτυρες.
Στην περίπτωση ενός κρατουμένου, αναφέρεται ότι τον κρέμασαν από το ταβάνι. Ενώ μια φυλακισμένη υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τους ανακριτές της, που φόραγαν μάσκες, προσθέτει η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.
Τουλάχιστον τρεις φυλακισμένες ακτιβίστριες υπέστησαν «εξαναγκαστικές» περιπτύξεις, όπως αγκαλιές και φιλιά, από τους ανακριτές τους, ανέφερε εξάλλου η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε δική της ανακοίνωση.
Αν πράγματι έγιναν βασανιστήρια σε βάρος των φυλακισμένων ακτιβιστριών, αυτό «δείχνει πως δεν γνωρίζει όρια η απόλυτη βαρβαρότητα των σαουδαραβικών αρχών έναντι των επικριτών τους και των ανθρώπων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», έκρινε από την πλευρά του ο Μάικλ Πέιτζ, υποδιευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο HRW.
Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής στις ανακοινώσεις των δύο ΜΚΟ.
Μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ είχε ζητήσει πρόσφατα την άμεση απελευθέρωση τουλάχιστον έξι γυναικών, ακτιβιστριών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεχίζουν να κρατούνται στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Οι τουλάχιστον δέκα συλλήψεις που έγιναν τον Μάιο ακολούθησαν ένα προηγούμενο κύμα καταστολής, τον Σεπτέμβριο του 2017, το οποίο είχε σκοπό να φιμωθούν όσοι επικρίνουν τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
σχόλια