Με νέα της έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ανησυχητική αύξηση των καταγεγραμμένων εκτελέσεων, που το 2015 κατέγραψαν παγκοσμίως το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τρεις μόλις χώρες σε όλο τον κόσμο (Ιράν, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία) είναι υπεύθυνες για το 89% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων.
Όπως αναφέρεται σχετικά, «η δραματική παγκόσμια αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων που έχουν καταγραφεί το 2015 είχε ως αποτέλεσμα να εκτελεστούν περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Όπως διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνά της σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής το 2015 , η εν λόγω αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία.
Τουλάχιστον 1.634 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2015, αύξηση που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Διεθνής Αμνηστία από το 1989. Στο σύνολο αυτό δεν συνυπολογίζεται η Κίνα, εκεί όπου χιλιάδες ακόμα άνθρωποι πιθανόν να έχουν εκτελεστεί, αλλά και όπου τα δεδομένα σχετικά με τη θανατική ποινή αντιμετωπίζονται ως κρατικό μυστικό».
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «ο αριθμός των χωρών που διενεργούν εκτελέσεις αυξήθηκε από 22 το 2014, σε 25 το 2015. Τουλάχιστον έξι χώρες που δεν είχαν εκτελέσει κάποιον το 2014 το διέπραξαν το 2015, συμπεριλαμβανομένου του Τσαντ, όπου οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Υπήρξαν, επίσης, σημαντικά άλματα στον αριθμό των εκτελέσεων που έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Σομαλία. συμπεριλαμβανομένης της Αίγυπτου και της Σομαλίας».
Οι πέντε κορυφαίες χώρες- εκτελεστές στον κόσμο το 2015 ήταν η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ - με αυτή τη σειρά.
Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, συνέχισαν να καταδικάζουν ανθρώπους σε θανατική ποινή για εγκλήματα (όπως, η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά, η «μοιχεία» και η «βλασφημία) που δεν πληρούν τα διεθνή νομικά πρότυπα των «πιο σοβαρών εγκλημάτων» για τα οποία, ούτως ή αλλιώς η χρήση της θανατικής ποινής πρέπει να περιοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η παγκόσμια αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων τροφοδοτήθηκε κυρίως από τρεις χώρες, οι οποίες μαζί ευθύνονται από κοινού για το 89% όλων των εκτελέσεων το 2015 (έχοντας εξαιρέσει την Κίνα).
«Το Ιράν, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία έχουν εκτελέσει ανθρώπους σε πρωτοφανή επίπεδα, συχνά μετά από κατάφωρα άδικες δίκες. Αυτή η σφαγή πρέπει να σταματήσει». δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ευτυχώς, οι χώρες που διενεργούν εκτελέσεις ανήκουν σε μια μικρή και, ολοένα και περισσότερο, απομονωμένη μειοψηφία».
Το Πακιστάν συνέχισε την επιβολή κυρώσεων διενεργώντας μανιωδώς εκτελέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν όταν άρθηκε η αναστολή των εκτελέσεων για τους πολίτες, τον Δεκέμβριο του 2014. Περισσότεροι από 320 άνθρωποι στάλθηκαν στην αγχόνη το 2015, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράψει ποτέ η Διεθνής Αμνηστία για το Πακιστάν.
Το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 977 ανθρώπους το 2015 σε σύγκριση με τους τουλάχιστον 743 θανάτους του προηγούμενου έτους – στη συντριπτική πλειοψηφία για εγκλήματα που συνδέονται με ναρκωτικά. Το Ιράν αποτελεί επίσης ένα από τα τελευταία κράτη- εκτελεστές που υπάρχουν στον κόσμο για ανήλικους παραβάτες, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η χώρα εκτέλεσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους, των οποίων η ηλικία ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή που διέπραξαν το έγκλημα για το οποίο είχαν καταδικαστεί.
Στη Σαουδική Αραβία, οι εκτελέσεις αυξήθηκαν κατά 76% σε σχέση με τα στοιχεία του 2014, καθώς τουλάχιστον 158 άνθρωποι θανατώθηκαν το 2015. Οι περισσότεροι αποκεφαλίστηκαν, αλλά οι αρχές χρησιμοποίησαν επίσης εκτελεστικά αποσπάσματα ενώ κάποιες άλλες φορές εξέθεσαν τις σωρούς όσων είχαν εκτελέσει σε δημόσια θέα.
Για πρώτη φορά λέει η Διεθνής Αμνηστία, η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου - 102 – έχουν πλέον πλήρως καταργήσει τη θανατική ποινή. Συνολικά, 140 κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν καταργήσει τον νόμο ή την πρακτική.
Παρά το πισωγύρισμα του 2015, ο κόσμος συνεχίζει την πορεία του προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Κάποιες εξελίξεις του περασμένου έτους έδωσαν ελπίδα και έδειξαν ότι οι χώρες που είναι προσκολλημένες στη θανατική ποινή ανήκουν σε μια απομονωμένη μειοψηφία.
Τέσσερις χώρες κατήργησαν πλήρως τη θανατική ποινή από τη νομοθεσία τους το 2015 : τα νησιά Φίτζι, η Μαδαγασκάρη, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Σουρινάμ. Η Μογγολία πέρασε επίσης έναν νέο ποινικό κώδικα καταργώντας την θανατική ποινή, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μέσα στο 2016.
«Το 2015 ήταν η χρονιά των άκρων. Είδαμε κάποιες πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, αλλά και εξελίξεις που δίνουν ελπίδα. Τέσσερις χώρες κατήργησαν πλήρως τη θανατική ποινή, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει πλέον απαγορεύσει την πιο φρικιαστική όλων των τιμωριών», δήλωσε ο Salil Shetty. «Όποια και αν είναι τα βραχυπρόθεσμα πισωγυρίσματα, η μακροπρόθεσμη τάση είναι ακόμα σαφής: ο κόσμος απομακρύνεται από τη θανατική ποινή. Οι χώρες που εξακολουθούν να εκτελούν πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και θα πρέπει να καταργήσουν την απόλυτα σκληρή και απάνθρωπη μορφή τιμωρίας».
σχόλια