Η Βαυαρία εισάγει ένα νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο στις εισόδους από όλα τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να κρέμονται χριστιανικοί σταυροί.
Παρά τις αντιδράσεις ηγετικών μελών της Καθολικής Εκκλησίας και επιφανών θεολόγων, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή αρχής γενομένης την Παρασκευή.
Με τις ευλογίες του Markus Söder, μέλους της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (Christian Social Union- CSU)κι επικεφαλής του γερμανικού κρατιδίου, το «Kreuzpflicht» -όπως αποκαλείται- αποφασίστηκε για να ενισχυθεί η ταυτότητα των Βαυαρών μετά το μεγάλο κύμα Μουσουλμάνων μεταναστών.
Η Βαυαρία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης το 2015 όταν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωπου που αναζητούσαν καταφύγιο στη Γερμανία ήρθαν στη χώρα, κάτι που προκάλεσε και άνοδο στα ποσοστά του ακροδεξιού Alternative für Deutschland (AfD).
Ο Söder, που έχει ήδη κρεμάσει έναν σταυρό στον τοίχο του γραφείου του, είπε: «Θέλουμε να δώσουμε το ξεκάθαρο μήνυμα πως ο κόσμος έχει ανάγκη να υπογραμμίσει την ταυτότητά του».
Η κίνηση έχει προκαλέσει οργή σε διάφορους κύκλους, με ηγετικά μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, ανάμεσά τους καρδινάλιοι και επίσκοποι, να την χαρακτηρίζουν «διχαστική». «Ο σταυρός είναι αυθεντικό θρησκευτικό σύμβολο και δεν θα έπρεπε να υποβαθμίζεται σε λαογραφικό αντικείμενο και τοπικό έθιμο», σχολίασε ο Franz Jung, επίσκοπος της πόλης Βίρτσμπουργκ.
Ο Söder έχει επανειλημμένα δηλώσει πως ο σταυρός δεν θα έπρεπε να θεωρείται θρησκευτικό σύμβολο, αλλά περισσότερο πολιτιστικό αναφορικά με την βαυαρική ταυτότητα.
Στη Βαυαρία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη ατόμων που δηλώνουν Καθολικοί -το 50% σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση- ενώ το 19% είναι Προτεστάντες και το 4% Μουσουλμάνοι. Σχετικά με την τοποθέτηση σταυρών στις εισόδους δημοσίων κτιρίων, το 56% δήλωσε υπέρ του νέου νόμου και το 39% κατά.
Η υποστήριξη είναι εντονότερη ανάμεσα στους οπαδούς του ακροδεξιού AfD, που στις περσινές εκλογές του Σεπτεμβρίου πήρε πολλούς ψηφοφόρους από το CSU. Ειδικότερα, το 77% των υποστηρικτών του AfD είναι υπέρ των σταυρών, όπως και το 71% των υποστηρικτών του CSU. Αντιθέτως κατά του νέου νόμου δηλώνει το 74% των Πράσινων, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες με το 52% να είναι υπέρ και το 46% κατά.
Ο Tobias Haseidl, ένας από τους λίγους εναπομείναντες κατασκευαστές χριστιανικών σταυρών στη Βαυαρία λέει πως αντίθετα με τις προσδοκίες δεν έχει παρατηρήσει αύξηση στις παραγγελίες. Μάλιστα λέει πως ο ίδιος είναι ενάντια στην πρωτοβουλία.
Κάποια δημόσια ιδρύματα, ανάμεσά τους σχολεία και μουσεία, είπαν πως σκοπεύουν να αντισταθούν στον νέο κανονισμό παρά τις πιθανές ποινικές κυρώσεις. Φοιτητές σε πανεπιστήμια όλης της χώρας επίσης δήλωσαν πως σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νόμο.
Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως με τις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, είναι προφανές πως το CSU κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε από το AfD.
Από την πλευρά του AfD χαρακτήρισε «πολιτική σκοπιμότητα» τον συγκεκριμένο νόμο, καλώντας το CSU να εφαρμόσει καταλληλότερες μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό σύστημα της Βαυαρίας.
Με πληροφορίες από Guardian