Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, κάλεσε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο, να χρησιμοποιήσει τη θέση του και την επιρροή του ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς σε όλον τον κόσμο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της καθολική εκκλησίας στην Ιρλανδία μετά από σχεδόν 40 χρόνια.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πληγές των θυμάτων παραμένουν ακόμη ανοιχτές και, μετά τα λόγια, χρειάζεται να γίνουν και πράξεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
«Τα Πλυντήρια (σ.σ. άσυλα) της Μαγδαληνής, τα Σπίτια Μητέρας και Παιδιού, οι παράνομες υιοθεσίες και η κακοποίηση παιδιών από τον κλήρο είναι στίγματα στο κράτος μας, στην κοινωνία μας και επίσης, στην Καθολική εκκλησία. Οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και πρέπει να γίνουν πολλά για να αποδοθεί δικαιοσύνη, να ειπωθεί η αλήθεια και να γιατρευτούν τα θύματα και οι επιζώντες», είπε ο Βαράντκαρ υποδεχόμενος τον πάπα.
«Άγιε Πατέρα, σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε τη θέση και την επιρροή σας για να διασφαλίσετε ότι θα γίνει αυτό στην Ιρλανδία και σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι από τα λόγια θα προκύψουν πράξεις», πρόσθεσε.
«Πάνω απ' όλα, Άγιε Πατέρα, σας ζητώ να ακούσετε τα θύματα. Είναι μια ιστορία οδύνης και ντροπής», συνέχισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από το 2002 περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς στην Ιρλανδία.
Ο Βαράντκαρ αναφέρθηκε επίσης στη θέση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, η επιρροή της οποίας φθίνει διαρκώς λόγω των σκανδάλων παιδεραστίας αλλά και της εξέλιξης των ηθών – όπως δείχνει η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου το 2015 και των αμβλώσεων, τον περασμένο Μάιο.
«Ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο και με δημοψήφισμα για να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας, κατανοώντας ότι οι γάμοι δεν λειτουργούν πάντα, ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τις ίδιες και ότι οι οικογένειες μπορεί να πάρουν πολλές μορφές – να είναι μονογονεϊκές, να υπάρχουν γονείς του ίδιου φύλου ή γονείς διαζευγμένοι ή να έχουν επικεφαλής τον παππού. Άγιε Πατέρα, πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους της Ιρλανδίας, μια νέα συμμαχία για τον 21ο αιώνα. Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
σχόλια