Δικαστική απόφαση - σταθμός στη Γερμανία: Συνταγματική η ιατρική βοήθεια για ευθανασία

Δικαστική απόφαση - σταθμός στη Γερμανία: Συνταγματική η ιατρική βοήθεια για ευθανασία Facebook Twitter
1

Ο νόμος που ίσχυε εδώ και πέντε χρόνια και απαγόρευε την «επαγγελματικώς» υποβοηθούμενη αυτοκτονία απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικός από γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο υποστήριξε τις προσφυγές μιας ομάδας ανθρώπων στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους που αμφισβήτησαν τον νόμο που έκρινε ως εγκληματική πράξη την «προσφορά υπηρεσιών υποβοήθησης της ευθανασίας με επιχειρηματικό σκοπό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Φόσκουλε, η απαγόρευση της εξειδικευμένης βοήθειας σε αυτοκτονία βαριά ασθενών είναι αντισυνταγματική, καθώς προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για έναν αξιοπρεπή θάνατο κατ' επιλογή. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, το δικαίωμα αυτό «περιλαμβάνει και την ελευθερία να ζητά ένας βαριά ασθενής βοήθεια για να προβεί στην πράξη αυτή».

Η υποβοηθούμενη ευθανασία ήταν νόμιμη. Ωστόσο, η αλλαγή του νόμου ανάγκασε τους βαριά ασθενείς να ταξιδεύουν στην Ελβετία και την Ολλανδία για να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Τα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούσαν έως το 2015 έπρεπε να σταματήσουν τις εργασίες τους υπό τον κίνδυνο φυλάκισης λόγω «προώθησης της ευθανασίας».

Στόχος του νόμου ήταν να μπει ένα τέλος στη δράση μονάδων που δημιουργούσαν κάποιου είδους «επιχειρήσεις», κοινώς βοηθούσαν ανθρώπους να πεθαίνουν, με αντάλλαγμα χρήματα. Στην πράξη, όμως, σήμαινε ποινικοποίηση κάθε μορφής «επαναλαμβανόμενης» βοήθειας.

Ήδη, η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως από την Καθολική Εκκλησία, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους πως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για «αυτόκλητους βοηθούς ευθανασίας».

«Μπορεί να λυπούμαστε για την απόφασή τους και να κάνουμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε, αλλά στο τέλος πρέπει να δείξουμε σεβασμό απέναντι στην ελευθερία της επιλογής τους» ανέφερε ο Αντρέας Φόσκουλε, στην ανάγνωση της απόφασης.

Τα ζητήματα που αφορούν τον υποβοηθούμενο θάνατο και την ευθανασία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, λόγω της εκστρατείας δολοφονίας από τους Ναζί περίπου 300.000 ανθρώπων με νοητικά και σωματικά προβλήματα. Οι ναζί αποκαλούσαν τις εν λόγω δολοφονίες «πρόγραμμα ευθανασίας».

Με πληροφορίες από BBC/DW

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM