Από υπερκόπωση πέθανε μια γυναίκα στην Ιαπωνία επειδή έκανε 159 ώρες υπερωρίας μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έκριναν οι επιθεωρητές εργασίας.
Η Miwa Sado, πολιτική δημοσιογράφος στο εθνικό κανάλι της χώρας, πέθανε από καρδιακή ανακοπή τον Ιούλιο του 2013, αλλά ο εργοδότης της έδωσε στη δημοσιότητα την υπόθεση αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με το The Japan Times, η 31χρονη πέθανε επειδή είχε πάρει μόλις δύο ημέρες άδεια σε διάστημα ενός μήνα. Ως δημοσιογράφος του NHK, κάλυπτε τότε τις τοπικές εκλογές που διεξάγονταν στη χώρα.
Οι αρχές στο Τόκιο απεφάνθησαν πως η Miwa Sado πέθανε από «karoshi», το ιαπωνικό φαινόμενο της εργασιακής υπερκόπωσης που συνδέεται με χιλιάδες περιστατικά αυτοκτονιών κάθε χρόνο. Karoshi σημαίνει κυριολεκτικά θάνατος από υπερκόπωση και αναφέρεται σε ξαφνικούς θανάτους (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, κ.α.) ανθρώπων που δεν παρουσίαζαν κανένα ιατρικό πρόβλημα.
Ο Masahiko Yamauchi, υψηλά ιστάμενος στο κρατικό κανάλι, σχολίασε πως ο θάνατος της Sado ήταν «ένα πρόβλημα για τον οργανισμό μας στο σύνολο του, συμπεριλαμβανομένου τους εργασιακού καθεστώτος και του πώς καλύπτονται οι εκλογές». Από την πλευρά τους οι γονείς της κοπέλας, λένε πως ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετάτο θάνατό της, δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν και να το αποδεχθούν.
Το 2015, η αυτοκτονία ενός υπαλλήλου σε μια διαφημιστική εταιρία, ο οποίος έκανε 100 ώρες υπερωρίας μες στο μήνα, πυροδότησε έντονη συζήτηση για το καθεστώς εργασίας στην Ιαπωνία και την ανάγκη αλλαγής του. Σύμφωνα με εθνική έρευνα, το 1/5 των εργαζομένων κινδυνεύουν να πεθάνουν από «karoshi», καθώς μετρούν περισσότερες από 80 ώρες υπερωρίας κάθε μήνα.
Με 2.000 ανθρώπους να αυτοκτονούν κάθε χρόνο λόγω στρες που σχετίζεται με την δουλειά τους, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το θλιβερό φαινόμενο. Τον Φεβρουάριο ξεκίνησε μια καμπάνια, στο πλαίσιο της οποίας προτρέπει τους υπαλλήλους να φεύγουν νωρίς από τη δουλειά τους, συγκεκριμένα στις 3 μ.μ., κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα και τον Μάιο κατονόμασε περισσότερες από 300 εταιρίες που παραβιάζουν το εργασιακό δίκαιο.
σχόλια