Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα

Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI
1

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, οι μαχητές της οποίας παραμένουν στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα, να απομακρυνθούν από την περιοχή, όπως μετέδωσε η συριακή τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».

Ο Αλούς δήλωσε στο DPA χθες Πέμπτη: «Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής».

Επανάλαβε εξάλλου την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Άχραρ αλ Σαμ και η Φάιλακ αλ Ράχμαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.

Στο μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Πέμπτη έπειτα από συνάντηση που είχε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.

«Ως αποτέλεσμα της αντιτρομοκρατικής αυτής επιχείρησης που ολοκληρώνεται στην ανατολική Γούτα το προάστιο αυτό της συριακής πρωτεύουσας έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα εξτρεμιστικά και τρομοκρατικά στοιχεία», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των ανταρτών έχει απομακρυνθεί».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον ντε Μιστούρα ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».

«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε ο Σόιγκου.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατρός έλαβε email από τις Αρχές Μετανάστευσης με εντολή απέλασης – Είναι γεννημένη στις ΗΠΑ

Το email, όπως ανέφερε η ίδια στο NBC Connecticut, προήλθε από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και περιλάμβανε την απειλητική διατύπωση: «Ήρθε η ώρα να φύγετε από τις Ηνωμένες Πολιτείες»
LIFO NEWSROOM
Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Διεθνή / Η σκληρή πραγματικότητα στις φυλακές της Τουρκίας: Ραγδαία αύξηση κρατουμένων - Η απομόνωση ως εργαλείο καταστολής

Ραγδαία αύξηση κρατουμένων και εκτεταμένη απομόνωση στις φυλακές της Τουρκίας, αποκαλύπτουν τη σκληρή πολιτική καταστολής του καθεστώτος Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Διεθνή / Τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι είχαν οι 15 διασώστες που δολοφονήθηκαν στη Γάζα, λέει ιατροδικαστής

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο - Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη αλλά αναφέρει ότι 6 από τα θύματα ήταν μέλη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Διεθνή / Μαζικές κατασχέσεις κατοικιών στη Μαριούπολη: Η Ρωσία απαλλοτριώνει περιουσίες Ουκρανών που έφυγαν

Ρωσικές αρχές κατάσχουν μαζικά σπίτια Ουκρανών που εγκατέλειψαν τη Μαριούπολη - Πάνω από 5.700 ακίνητα στο στόχαστρο - Καταγγελίες για παραβιάσεις διεθνούς δικαίου
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Διεθνή / Η Ρωσία στρέφεται σε κατασχεμένη αμερικανική εταιρεία για την τροφοδοσία του στρατού της

Η Glavprodukt, αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία παραγωγής τροφίμων, κατασχέθηκε από τη Ρωσία και προορίζεται για την τροφοδοσία του στρατού. Πώς αυτό επηρεάζει τις εύθραυστες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες να εγκαταλείψουν την ανατολική Γούτα Πηγή: www.lifo.grκαι που θα καταλήξουν.New York Times: Η Λέσβος είναι το νησί της απελπισίας για τους πρόσφυγες Πηγή: www.lifo.grΚατα ειρωνικό τρόπο διπλανά εικονίδια στην πρωτη σελίδα τοης LIFO