Τα 90 χρόνια από τη γέννηση της Dr. Ruth Pfau, που έδωσε μάχη για την εξάλειψη της λέπρας από το Πακιστάν, τιμά σήμερα η Google με το doodle της.
Η Dr. Pfau γεννήθηκε το 1929 στη Λειψία της Γερμανίας και πέθανε το 2017 στο Πακιστάν. Σε ηλικία 29 μόλις 29 ετών αποφάσισε μετά τ από μια συνάντηση με έναν επιζώντα στρατοπέδου συγκέντρωσης να γίνει καλόγρια.
Έγινε γνωστή και ως «Μητέρα Τερέζα» του Πακιστάν, ενώ μέχρι τον θάνατό της το 2017, συνέβαλε στην ίδρυση 157 κλινικών για τη λέπρα, όπου έλαβαν θεραπεία περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι.
Το 1957 ταξίδεψε στο Παρίσι και εντάχθηκε σε ένα τάγμα Χριστιανών μοναχών, ενώ βρέθηκε στο Πακιστάν καθ' οδόν για την Ινδία, παρέμεινε ωστόσο στο Καράτσι λόγω ενός ζητήματος με την ταξιδιωτική της θεώρηση.
Τελικώς, ταξίδεψε σε πολλά μέρη σε όλο το Πακιστάν, με στόχο να διασώσει ασθενείς τους οποίους είχαν εγκαταλείψει ακόμη και οι οικογένειές τους.
Ενώ βρισκόταν στο Καράτσι, κατά τύχη επισκέφθηκε αποικία λεπρών στην περιοχή, όπου και αποφάσισε να αφιερωθεί στη φροντίδα των ασθενών, αρχικά σε μία καλύβα.
Μετά την ίδρυση μιας κλινικής στην πόλη, ασθενείς από όλο το Πακιστάν, ακόμη και το Αφγανιστάν, επισκέπτονταν το Καράτσι προκειμένου να λάβουν ιατρική περίθαλψη.
Χάρη στη δράση της, το 1979 διορίστηκε σύμβουλος για τη λέπρα στο υπουργείο Υγείας του Πακιστάν.Η Pfau μετέβη σε απομακρυσμένες περιοχές του Πακιστάν όπου δεν υπήρχαν ιατρικές εγκαταστάσεις για ασθενείς με λέπρα και έλαβε δωρεές από τη Γερμανία και το Πακιστάν, ενώ συνεργάστηκε με νοσοκομεία.
Σε αναγνώριση της υπηρεσίας της στη χώρα, της απονεμήθηκε πακιστανική ιθαγένεια το 1988. Χάρη στις συνεχείς προσπάθειές της της, το 1996 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το Πακιστάν μια από τις πρώτες χώρες της Ασίας που έθεσε υπό έλεγχο την εξάπλωση της λέπρας.