Τα εγκλήματα μίσους που αναφέρθηκαν μέσω Διαδικτύου στις αστυνομικές αρχές της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων επιθέσεων, αυξήθηκαν κατά 500% μέσα σε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σήμερα μια υψηλόβαθμη αξιωματικός της αστυνομίας.
Ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους που καταγγέλθηκαν στις αρχές μέσω της διαδικτυακής πύλης της –ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει μια καταγγελία στη Βρετανία– έφτασε τα 331 μετά το δημοψήφισμα ενώ κατά μέσο όρο τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν μόνο 63, σύμφωνα με την Σάρα Θόρντον, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομικών Διευθυντών.
Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, περί υβριστικής ή προσβλητικής μεταχείρισης των μουσουλμάνων και των Ανατολικοευρωπαίων μεταναστών μετά το δημοψήφισμα.
"Είμαι σοκαρισμένη και αηδιασμένη με ορισμένα από τα κρούσματα ρατσιστικής ή αντιμεταναστευτικής συμπεριφοράς που καταγγέλθηκαν αυτήν την εβδομάδα" ανέφερε η Θόρντον στην ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. "Μετανάστες ανέφεραν λεκτική κακοποίηση, αρνητικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων και ξενοφοβικών σχολίων, αντιμεταναστευτικά φυλλάδια και, σε περιορισμένο αριθμό, επιθέσεις", εξήγησε.
Η Θόρντον είπε ότι θα ζητηθεί από όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Βρετανίας να υποβάλλουν εβδομαδιαία στοιχεία για τέτοιου είδους εγκλήματα, ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα του μεγέθους του προβλήματος.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε ότι θα καταστείλει τα εγκλήματα μίσους αφού πολλοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για τα επεισόδια που έχουν καταγγελθεί στις περιφέρειές τους. Το θέμα τέθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
σχόλια