Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Κρεμλίνο να μην χρησιμοποιήσει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο αρνείται, για την ώρα, να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίστηκε -χωρίς αποδείξεις- ότι η Ουκρανία βοήθησε τους δράστες και ότι σχεδίαζε «να ανοίξει παράθυρο διαφυγής» για τους τρομοκράτες. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι το ISIS βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:
«Κάνετε μια ερώτηση που σχετίζεται με την πρόοδο της έρευνας. Δεν σχολιάζουμε αυτό με κανέναν τρόπο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Αλλά σας προτρέπουμε να βασιστείτε στις πληροφορίες που παρέχουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου μας».
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με αυτήν την επίθεση και απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές: μην χρησιμοποιείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα, ως κίνητρο για να αυξήσετε την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να αυξήσετε την εσωτερική καταστολή κατά των επικριτών του καθεστώτος στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο.
Κληθείς να απαντήσει, εάν κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Μόσχα ψάχνει ένα πρόσχημα για να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο απάντησε: «Δεν εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε εικασίες για τις συνθήκες αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, την οποία καταδικάσαμε (στις 22 και 23 Μαρτίου). Μας ανησυχούν φυσικά υπονοούμενα εκπροσώπων του καθεστώτος στη Μόσχα για σύνδεση μεταξύ αυτών των επιθέσεων και της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε αυτή την προσπάθεια».
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι μετά την έναρξη της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ ανέστειλε κάθε είδους συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία υποβάλει μια «αξιόπιστη» πρόταση, βασισμένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων, τότε η ΕΕ πιθανότατα δεν θα έλεγε όχι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς που παρασύρει τη χώρα σε ένα παράνομο πόλεμο και που καταπιέζει το λαό του, ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιά θα ήταν η βάση μιας τέτοιας συνεργασίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση» στη Μόσχα, την οποία η ΕΕ καταδίκασε πολύ ξεκάθαρα Σημείωσε, τέλος, ότι δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική επίθεση σε ρωσικό έδαφος και ότι μέχρι στιγμής καμία από τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία δεν έχει διερευνηθεί και δεν έχει εξιχνιαστεί πλήρως, κάτι το οποίο αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά σχετικά με τη στάση των Αρχών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian