Ε.Ε.: Πιέσεις προς την Τουρκία να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα

Ε.Ε.: Πιέσεις προς την Τουρκία να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πίεσε ώστε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 29 Νοεμβρίου με την Άγκυρα ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική από μια αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα συμφώνησε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χειρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει ζήσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά το Αιγαίο με διάφορα πλεούμενα, για να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Γερμανία, η χώρα στην οποία επιδιώκουν να φτάσουν οι περισσότεροι από τους μετανάστες, επιδιώκει να μειωθούν οι καθημερινές αφίξεις «σε τριψήφιο αριθμό, όχι τετραψήφιο» ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Αυτός ο τρόπος μετεγκατάστασης θα έστελνε ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τους στη θάλασσα και χωρίς να εγκλωβίζονται στα σύνορα, τα οποία κλείνουν πολλές χώρες με ταχύτατο ρυθμό, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μια κίνηση αν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων (σ.σ. στην Ελλάδα) σε λιγότερες από 1.000 ημερησίως», ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Εφόσον περιοριστούν οι ροές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αρχίσει να καταβάλει στην Τουρκία χρήματα για τη στέγαση των Σύρων και άλλων προσφύγων, με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, με τη στάση της, δυναμιτίζει τη συμφωνία για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, αφού δεν επιτρέπει την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Επιπροσθέτως, διπλωματική πηγή επεσήμανε εχθές πως παρά τις διαβεβαιώσεις η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης στο Αιγαίο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Διεθνή / Τραμπ: «Οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1975» – Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Η συζήτηση για τον παιδικό καρκίνο επανέρχεται στο προσκήνιο, με την επιστημονική κοινότητα να καλεί για περισσότερη έρευνα στις αιτίες της αύξησης των περιστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των περιβαλλοντικών επιδράσεων
LIFO NEWSROOM
Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: «Ενθαρρύνει το να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα»

Διεθνή / Χαμάς για τελεσίγραφο Τραμπ: Οι απειλές του ενθαρρύνουν το Ισραήλ να υπαναχωρήσει από την εκεχειρία στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι με το τελεσίγραφό του για απελευθέρωση των ομήρων επιδιώκει να υπονομεύσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους τη γενέτειρα του Ζελένσκι

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε η Ουκρανία, εν μέσω ανησυχιών για την αεράμυνα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αναστέλλουν τη στρατιωτική βοήθεια και τη βοήθεια πληροφοριών.
LIFO NEWSROOM
Fyre Festival 2: «Δεν ξέρουμε τίποτα για την εκδήλωση» λέει το δημαρχείου του νησιού που θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ 

Διεθνή / Fyre Festival 2: Το «μεγαλύτερο φιάσκο των μουσικών φεστιβάλ» επιστρέφει - ή μήπως όχι;

Οι αρχές δεν έχουν ενημερωθεί, άδειες δεν έχουν εκδοθεί και κανένας καλλιτέχνης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το φεστιβάλ είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο του 2025 και ο διοργανωτής επιμένει πως θα γίνει κανονικά
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ