ΕΕ: Ψηφίστηκε ο κανονισμός για τις νέες ταυτότητες - Τι αλλάζει για την Ελλάδα

ΕΕ: Ψηφίστηκε ο κανονισμός για τις νέες ταυτότητες - Τι αλλάζει για την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τον κανονισμό για τις νέες ταυτότητες, που προβλέπει ενίσχυση της ασφάλειας των αστυνομικών δελτίων και των τίτλων διαμονής σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Ο νέος κανονισμός θεσπίζει τα ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία ασφαλή και αξιόπιστα, καλύπτοντας τα όποια κενά αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τι αλλάζει

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των νέων δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανέπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου.

Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου.

Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό αυτό πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.

Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή είχε προτείνει τη βελτίωση στα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ, καθώς και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών.

Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ