Το Σουδάν παραμένει βυθισμένο στο χάος από τη 15η Απριλίου, όταν οι δυο στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 έστρεψαν τα όπλα τους ο ένας εναντίον του άλλου.
Ο πόλεμος στο Σουδάν εκτυλίσσεται εδώ και τρεις μήνες, καθώς ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως βρέθηκε ομαδικός τάφος με 87 πτώματα στο Νταρφούρ. Ο Μαλίμ, τραυματίας πολέμου, μιλά στο BBC και περιγράφει τη στιγμή που αντίκρισε τον ομαδικό τάφο στη χώρα του, πριν περάσει τα σύνορα με το Τσαντ για την ασφάλειά του.
«Αν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα στη χώρα μάθουν ότι σας έδειξα αυτές τις φωτογραφίες και τα βίντεο, είμαι νεκρός» λέει χαρακτηριστικά. Το BBC εξηγεί ότι το «Μαλίμ» είναι ψευδώνυμο για να μην κινδυνεύσει η ζωή του αυτόπτη μάρτυρα.
Πριν φύγει από τη χώρα, ήταν μέλος μιας ομάδας που είχαν επιφορτιστεί με την αφαίρεση πτωμάτων από τους δρόμους και την ταφή τους σε ομαδικούς τάφους.
Το Σουδάν δεινοπαθεί από σφοδρές μάχες μεταξύ των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) και του στρατού από τον Απρίλιο, με μερικές από τις χειρότερες μάχες να εκτυλίσσονται στο Νταρφούρ, όπου προέρχονται οι RSF.
Οι φωτογραφίες του Μαλίμ απαθανάτισαν δεκάδες πτώματα, μερικά από αυτά καλυμμένα με κουβέρτες και ρούχα, τα περισσότερα σε μερική ή πλήρη αποσύνθεση. Ακόμη, κατέγραψε τις δομές υγείας και πρώτων βοηθειών που είναι πλέον λεηλατημένες, δείχνοντας την ρεαλιστική εικόνα του Σουδάν αυτή την τεταμένη περίοδο.
«Ένιωσα απαίσια. Ένιωσα σαν να πέθαναν ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση φόβου και τρόμου. Πολλοί από αυτούς κείτονταν νεκροί στους δρόμους για περισσότερο από μια εβδομάδα» επισημαίνει ο αυτόπτης μάρτυρας του BBC.
«Πετάχτηκαν σαν σκουπίδια» - Βίντεο από την απαξίωση νεκρών στο Σουδάν
Το BBC σχολιάζει πως το πιο σκληρό υλικό που έλαβε από τον Μαλίμ ίσως είναι το βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που οι παραστρατιωτικοί πετάνε σωρηδόν πτώματα από φορτηγό σε έναν ομαδικό τάφο.
«Πήγαμε προς το νεκροταφείο του δάσους για να θάψουμε τα πτώματα. Αλλά οι RSF δεν μας επέτρεψαν να το κάνουμε. Με εντολή των RSF, ο οδηγός του φορτηγού διατάχθηκε να πετάξει τα πτώματα σε έναν λάκκο», λέει ο Μαλίμ, προσθέτοντας ότι οι RSF τους διέταξαν να φύγουν από την περιοχή στη συνέχεια.
«Θα έπρεπε να είχαν ταφεί σύμφωνα με τα μουσουλμανικά τελετουργικά. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει προσευχές γι' αυτούς. Αλλά οι RSF επέμειναν να πεταχτούν σαν σκουπίδια».
Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιους ανήκουν τα πτώματα ή πώς σκοτώθηκαν. Ωστόσο, πολλές οικογένειες που αναζήτησαν πλέον καταφύγιο στο Τσαντ, όπως ο Μαλίμ, αναφέρουν στο βρετανικό μέσο ότι οι RSF στόχευαν συγκεκριμένα νεαρούς άνδρες και αγόρια στο Δυτικό Νταρφούρ, τους ανάγκαζαν να βγουν από τα κρησφύγετά τους και τους σκότωναν. Οι οικογένειες λένε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη μη αραβικών κοινοτήτων. Περιγράφουν ότι τους σταματούσαν στα σημεία ελέγχου των RSF και τους ρωτούσαν για την εθνικότητά τους.
Φεύγουν για να σωθούν
Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ζήτησαν κατά τη διάρκεια συνόδου στην Αίγυπτο χθες Πέμπτη βοήθεια από διεθνείς δωρητές για τη φιλοξενία των 700.000 και πλέον προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.
Η Αίγυπτος, ο βόρειος γείτονας με επιρροή, έχει υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, πάνω από 255.000, ακολουθούμενη από το Τσαντ (240.000) και το Νότιο Σουδάν (160.000).
Η διεθνής κοινότητα, που δεσμεύτηκε να διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε σύνοδο τον Ιούνιο, «πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» και «να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες», υπογράμμισε ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου ο ένας κάτοικος στους δύο χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει, ο συναγερμός για τον κίνδυνο λιμού βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο, την ώρα που τα δύο τρίτα και πλέον των δομών υγείας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Με πληροφορίες από BBC