Είναι τα φέρετρα με μύκητες το μυστικό για έναν οικολογικό θάνατο; Αυτό φαίνεται ότι διερωτήθηκε ένας Ολλανδός εφευρέτης, ο οποίος αποφάσισε να φέρει τον θάνατο ακόμα πιο κοντά στο περιβάλλον.
Ο Ολλανδός εφευρέτης Bob Hendrikx εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη των μυκήτων χρησιμοποιώντας μυκήλιο ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά ξύλινα φέρετρα. Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια.
Το φιλικό προς το περιβάλλον φέρετρό δεν είναι χρειάζεται άνθρακα για να δημιουργηθεί, ενώ αποσυντίθεται σε έξι εβδομάδες, αντί για 20 χρόνια που μπορεί να χρειαστούν ένα κανονικό ξύλινο φέρετρο. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, όπως σημειώνει το CNN, το φέρετρο μπορεί να συνδράμει στην λειτουργία αποσύνθεσης του σώματος, επιταχύνοντας τη διαδικασία με την οποία η φύση μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του νεκρού.
Αυτή η ιδέα δεν αποτελεί μία πρώτη προσέγγιση για έναν πιο οικολογικό θάνατο. Αποτεφρωμένα λείψανα μπορούν να τοποθετηθούν σε λοβούς για να αναπτυχθούν δέντρα ή να ριφθούν σε τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ φέρετρα από λυγαριά, μακραμέ και χαρτόνι κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ταφές στο δάσος, όπου τα φέρετρα και τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, φαίνεται να αυξάνονται. Μάλιστα, όταν πέθανε ο ηθοποιός Luke Perry πέθανε, θάφτηκε με ένα «μανιτάρι κοστούμι» σχεδιασμένο για να βοηθήσει στην αποσύνθεση του σώματός του.
Ωστόσο, η χρήση μυκηλίου για να εγκλωβιστεί το σώμα σε ένα «ζωντανό φέρετρο» είναι μια νέα προσέγγιση.
Το κίνητρο για τον Ολλανδό είναι απλό: ορισμένες πρακτικές κηδείας είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. «Οι τρέχουσες διαδικασίες ταφής μας οδηγούν σε εξάντληση πόρων, ρύπανση του εδάφους και εκπομπές CO2», αναφέρει ο Hendrikx.
«Δημιουργήσαμε μια υπερ-βιομηχανική διαδικασία για μια από τις πιο φυσικές διαδικασίες στη Γη». Ωστόσο, με τη σωστή διαδικασία το σώμα γίνεται «ένα όμορφο σακουλάκι κομπόστ». Τα μανιτάρια, λέει ο Hendrikx, «είναι γνωστά ως ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής στον κόσμο», μετατρέποντας τη νεκρή οργανική ύλη σε νέα φυτική ζωή. «Γιατί δεν το χρησιμοποιούμε αυτό;», διερωτάται.
Το Living Cocoon του Loop αποτελείται από εργαστηριακά καλλιεργημένο μυκήλιο, ροκανίδια και μυστικά συστατικά, που τοποθετούνται σε καλούπι και αναπτύσσονται σε σχήμα φέρετρου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Μόλις ολοκληρωθεί, βρύο τοποθετούνται στον πάτο του φερέτρου. Μόλις έρθει σε επαφή με υγρό έδαφος, το μυκήλιο ζωντανεύει και η διαδικασία αρχίζει.
Η Loop συνεργάστηκε με τους πρωτοπόρους βιοϋλικών Ecovative για να δοκιμάσει το προϊόν, το οποίο ο Hendrikx υποστηρίζει ότι θα αποσυντεθεί σε 45 ημέρες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από την Loop με τη συμβολή των ειδικών, μία σορός μπορεί να αποσυντεθεί πλήρως σε δύο έως τρία χρόνια.
Το φέρετρο, το οποίο κατασκευάζεται στο Ντελφτ, πωλείται για 1.495 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 ταφές με το Living Cocoon στην Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, λέει ο Hendrikx, προσθέτοντας ότι οι νόμοι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευνοϊκοί για το φέρετρο από άλλες.
Με πληροφορίες CNN