Δυσαρεστημένοι δηλώνουν τρεις σύλλογοι εκδοτών με τα μέτρα στήριξης για το βιβλίο, που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Οικονομικών ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ για την «ελεύθερη αγορά» του πολιτισμού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ορισμένα μέτρα για το βιβλίο, αλλά η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου επισημαίνει ότι αρκετά αφορούν πάγιες δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ.
«Τα εξαγγελθέντα μέτρα που αφορούν το βιβλίο αφορούν πάγιες δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ, ενταγμένες στον υπάρχοντα προϋπολογισμό του. Στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να μιλάμε για έκτακτα, πρόσθετα και άμεσα μέτρα στήριξης του βιβλίου τα οποία απουσιάζουν παντελώς από το εξαγγελθέν πρόγραμμα του ΥΠΠΟ» διαμηνύουν οι εκδότες στο υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι «οι καταστάσεις επείγουν και οι γενικόλογες εξαγγελίες δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».
«Ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον στα όρια της επιβίωσης» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τρεις σύλλογοι εκδοτών- Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.
Οι εκδότες ζητούν να τεθούν σε εφαρμογή «άμεσα απτά μέτρα στήριξης του βιβλίου», όπως ο εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών με εφαρμογή δανεισμού από το σπίτι, η αγορά μεγάλου αριθμού ελληνικών και μεταφρασμένων τίτλων βιβλίων από δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με τη δυνατότητα του εξ αποστάσεως δανεισμού, η επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού ώστε να ενισχυθούν οι συγγραφείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη λόγω των συνθηκών και η μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία και audio books.
Δεδομένου ότι δεν λειτουργεί στη Μέση Εκπαίδευση το σύστημα της απομακρυσμένης διδασκαλίας μέσω Διαδικτύου, προτείνουν επίσης να συστήνουν οι εκπαιδευτικοί την ανάγνωση ενός βιβλίου ανά εβδομάδα, δικής τους επιλογής, και να αναθέτουν την εκπόνηση εργασίας από τους μαθητές.
Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών, Καθημερινή
σχόλια