Μπορεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να αποτελεί πλέον θεσμό αγάπης σε παγκόσμια κλίμακα αλλά αυτό δεν ισχύει παντού.
Υπάρχουν πέντε χώρες όπου η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όχι μόνο δεν γιορτάζεται αλλά είναι απαγορευμένη και θεωρείται μάλιστα ανήθικη. Σε μια έρευνα της Ipsos σε ανθρώπους σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο, ένα ποσοστό της τάξης του 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδίαζε να τιμήσει την περίσταση με τον σύντροφό του/της. Αλλά για τους ανθρώπους σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ενός χριστιανού μάρτυρα είναι ταμπού ή ακόμη και παράνομος.
Από τις απαγορεύσεις έως τις μαζικές συλλήψεις και ακόμη και τις απειλές για καταναγκαστικό γάμο, στις χώρες, που ακολουθούν, ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου είναι απαγορευτικός.
Ο Άγιος Βαλεντίνος στη Σαουδική Αραβία
Για δεκαετίες, η 14η Φεβρουαρίου ήταν απλώς άλλη μια μέρα στη Σαουδική Αραβία, η οποία απαγόρευε τους εορτασμούς για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αντίθετη προς τις ισλαμικές έννοιες περί ευπρέπειας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αντάλλαζαν προσεκτικά και κυρίως κρυφά δώρα και λουλούδια και διέτρεχαν τον κίνδυνο να έρθουν σε σύγκρουση με τη θρησκευτική αστυνομία του έθνους. Αυτό ίσχυε ωστόσο μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια.
Η αλλαγή ήρθε αφότου ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αφαίρεσε από την την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, μια υπηρεσία που κάποτε ήταν επιφορτισμένη με την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών κανόνων, πολλές από τις εξουσίες της το 2016. Πριν από αυτό, άνθρωποι που τόλμησαν γιορτάζουν, συχνά συλλαμβάνονταν και απαγορευόταν στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να πουλούν δώρα και λουλούδια για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Από τότε, αναφέρει το Al Arabiya English, οι Σαουδάραβες έχουν αγκαλιάσει ανοιχτά τους εορτασμούς του Αγίου Βαλεντίνου.
Μήλον της έριδος ο Άγιος Βαλεντίνος στο Πακιστάν
Οι εορτασμοί για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι μήλο της έριδος στο Πακιστάν. Το 2016, ο τότε πρόεδρος του έθνους Mamnoon Hussain προέτρεψε τους Πακιστανούς να αποφύγουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, λέγοντας σε μια συγκέντρωση κυρίως φοιτητών ότι οι εορτασμοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό μας». Οι δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ευρέως ως ένδειξη υποστήριξης από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές του έθνους, οδήγησαν σε απαγόρευση το 2017 από το ανώτατο δικαστήριο του έθνους και ένα διάταγμα για την αφαίρεση κάθε ίχνους της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου από τους δημόσιους χώρους και την απαγόρευση εμπορευμάτων, διαφήμισης ή προώθησης στα ΜΜΕ.
Αυτό δεν μείωσε τον ενθουσιασμό για ορισμένους Πακιστανούς, που παρά την αστυνομική παρέμβαση και την παρακολούθηση, βρίσκουν τρόπους να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
«Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βγαίνουν έξω, να κάνουν τα δικά τους και να διασκεδάσουν, ίσως απλώς με διαφορετικούς τρόπους», είπε στους New York Times το 2018 ένας Πακιστανός που σχεδίαζε να κάνει στη γυναίκα του ένα ρομαντικό πρωινό στις 14 Φεβρουαρίου. «Δεν μπορείς απαγόρευσε την αγάπη».
Μαζικές συλλήψεις ζευγαριών στη Μαλαισία λόγω του Αγίου Βαλεντίνου
Οι αρχές της Μαλαισίας έκαναν επίσης ό,τι μπορούσαν για να καταργήσουν τους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Το 2005, το Συμβούλιο Φάτβα του έθνους, το οποίο ερμηνεύει τον ισλαμικό νόμο και εκδίδει διατάγματα, κήρυξε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντίθετη με το Ισλάμ επειδή είχε «στοιχεία του Χριστιανισμού». Αν και χριστιανικές ομάδες προέτρεψαν το συμβούλιο να το επανεξετάσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστη σχέση μεταξύ της σύγχρονης Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και του Χριστιανισμού, η απαγόρευση παρέμεινε.
Οι θρησκευτικές αρχές αύξησαν τα επίπεδα απαγόρευσης μετά από αυτό, όταν ξεκίνησαν μαζικές συλλήψεις ζευγαριών που ήταν ύποπτα ότι γιόρταζαν τον Άγιο Βαλεντίνο. Σε ένα περιστατικό το 2011, οι αρχές σε Selangor και Κουάλα Λουμπούρ στόχευσαν και συνέλαβαν ζευγάρια σε ξενοδοχεία και δημόσια πάρκα, ανέφερε το BBC, χαρακτηρίζοντας τους εορτασμούς συνώνυμους «με τις κακές δραστηριότητες».
Ένδειξη ανηθικότητας ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου στο Ιράν
Οι θρησκευτικές αρχές στο Ιράν έχουν στραφεί στο κοινό για βοήθεια προκειμένου να διωχθούν όσοι γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο αψηφώντας τους αυστηρούς θρησκευτικούς νόμους. Η κυβέρνηση έχει από καιρό απαγορεύσει οποιαδήποτε σύμβολα της ημέρας, προειδοποιώντας ότι είναι «αντι-πολιτισμικά» και καταδίκασε την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως ένδειξη ανηθικότητας και δυτικής παρακμής.
Αλλά η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει γίνει τόσο δημοφιλής που ανάγκασε ορισμένους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές να ενθαρρύνουν τώρα τον κόσμο να τιμήσει μια αρχαία ιρανική γιορτή, την Sepandārmazgān. Η γιορτή, που πέφτει στις 23 Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως περσική ημέρα αγάπης προς τιμήν του Σπανταρμάντ, μιας Ζωροαστρικής θεότητας που αντιπροσώπευε μια στοργική σύζυγο.
Επιθέσεις σκληροπυρηνικών στην Ινδία λόγω Αγίου Βαλεντίνου
Στην Ινδία, ακραίοι Ινδουιστές εθνικιστές διαμαρτυρήθηκαν για τους εορτασμούς του Αγίου Βαλεντίνου και απείλησαν όσους γιορτάζουν, ενώ επιτέθηκαν ακόμη και σε νεαρά ζευγάρια. Σε άλλους έκοψαν τα μαλλιά, σε άλλους πάλι άσκησαν βία.
Μια αξιοσημείωτη εκστρατεία κατά του Αγίου Βαλεντίνου επικεντρώθηκε σε πλατφόρμες social media, όπου 518 εκατομμύρια Ινδοί εκτιμάται ότι ήταν ενεργοί από το 2020. Το 2015, ένα περιθωριακό ακροδεξιό ινδουιστικό πολιτικό κόμμα απείλησε να εξαναγκάσει άτομα, που έκαναν δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης στα social media για Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, να παντρευτούν. Επίσης, απείλησε ότι όποιους βρίσκει να γιορτάζουν δημόσια τον Άγιο Βαλεντίνο θα τους αναγκάζει σε αυτοσχέδιους γάμους.
Με πληροφορίες του National Geographic