Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός

Εκλογές στο Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία ο νυν πρωθυπουργός Facebook Twitter
O ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι/ Facebook
0

Επιβεβαιώνεται η νίκη του νυν πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής της χώρας.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Κούρτι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 41,2%, σύμφωνα με στοιχεία που αντιπροσωπεύουν το 88% των ψήφων. Η νίκη που απέσπασε ο Κούρτι δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αφού καταλαμβάνει τις 47 από τις 120 έδρες που συνθέτουν το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2021 το κίνημα «Αυτοδιάθεση» έχει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Κούρτι, αφού τώρα δεν αρκούν οι 10 βουλευτές των μειονοτικών μη σερβικών κομμάτων, με τα οποία συνεργάστηκε στην προηγούμενη βουλή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου φάνηκε ωστόσο αισιόδοξος και δήλωσε βέβαιος ότι θα καταφέρει να βρει πολιτικούς συμμάχους για να συνεχίσει την διακυβέρνηση της χώρας.

Οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν στη δεύτερη θέση με 21,8% το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και σήμερα υπόδικος στο ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης Χάσιμ Θάτσι.

Ακολουθεί το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα των Αλβανών στο Κόσοβο, η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου, που έλαβε το 17,7% των ψήφων. Την είσοδο στην βουλή εξασφάλισε και ο συνασπισμός ΑΑΚ-NISMA, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι που έλαβε το 7,6% των ψήφων.

Εκλογές στο Κόσοβο: Κυρίαρχη η «Σερβική Λίστα» στον σερβικό πληθυσμό

Κανένα άλλο κόμμα δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή. Για τα μειονοτικά κόμματα δεν υπάρχει όριο για την είσοδο στην βουλή και θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Στις σερβικές περιοχές, η «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, διατήρησε την παντοδυναμία της καταλαμβάνοντας και τις 10 έδρες που ανήκουν στην σερβική εθνική κοινότητα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαιρέτισε την νίκη της «Σερβική Λίστας» και ευχαρίστησε τον σερβικό λαό στο Κόσοβο, που «έδειξε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του στην πολιτική που ασκεί το Βελιγράδι» στο ζήτημα του Κοσόβου.

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν στην Κίνα

Διεθνή / Συρρίκνωση του πληθυσμού στην Κίνα: Οι γάμοι μειώθηκαν, τα διαζύγια αυξήθηκαν

Η μείωση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα των νέων, ως προς τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας αποδίδεται εδώ και χρόνια στο υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών και της εκπαίδευσης
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Βιασμό μετά φόνου ερευνά η αστυνομία - «Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ»

Η Ζιζέλ δεν ήταν το πρώτο θύμα του Ντομινίκ Πελικό, καθώς η αστυνομία εντόπισε στοιχεία που τον ενοχοποιούν για βιασμό μετά φόνου πριν γνωρίσει τη μετέπειτα σύζυγό του.
LIFO NEWSROOM