Αεροφωτογραφίες μιας απομονωμένης φυλής σε ένα τροπικό δάσος της Βραζιλίας δημοσιεύει το National Geographic προσφέροντας έτσι μια συγκλονιστική, νέα ματιά σε ένα νεολιθικό τρόπο ζωής που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης.
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης, ελήφθησαν από ένα ελικόπτερο την περασμένη εβδομάδα από τον Βραζιλιάνο φωτογράφο Ricardo Stuckert και καταγράφουν για πρώτη φορά λεπτομέρειες από μια ζωντανή κοινότητα αυτοχθόνων σε πλήρη απομόνωση, στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου.
«Ένιωσα σαν να ήμουν ένας ζωγράφος του περασμένο αιώνα», δήλωσε ο Stuckert, περιγράφοντας την αντίδρασή του όταν κατέγραψε για πρώτη φορά τη φυλή και δηλώνει πως είναι πολύ ισχυρό συναίσθημα να βλέπει κανείς πως στον 21ο αιώνα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με τον πολιτισμό, που ζουν όπως οι πρόγονοί τους πριν 20.000 χρόνια.
Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και μεταξύ άλλων δείχνουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι Ινδιάνοι, που προηγουμένως είχαν διαφύγει της προσοχής των εμπειρογνωμόνων, χρησιμοποιούν με περίτεχνο τρόπο χρωματιστά σχέδια για να στολίσουν, τα σώματά τους, τη χρήση εργαλείων και όπλων ή λεπτομέρειες για το πώς κόβουν τα μαλλιά τους.
Η ίδια φυλή είχε και πάλι κερδίσει παγκόσμια προσοχή το 2008, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες που έδειχναν μέλη της να προσπαθούν να ρίξουν τα βέλη τους σε ελικόπτερο. Η φυλή έχει μετακινηθεί αρκετές φορές από εκείνη την παρατήρηση, κάτι που είναι μέρος του τρόπου ζωής της.
Το ελικόπτερο του φωτογράφου συνάντησε αναπάντεχα τη φυλή στα βάθη της ζούγκλας έχοντας κάνει μια παράκαμψη εξαιτίας της κακοκαιρίας. Τότε, βρέθηκε ξαφνικά να πετά ακριβώς πάνω από έναν απομονωμένο οικισμό με αχυρένιες καλύβες λαξευμένες μέσα στη πυκνή βλάστηση. Οι γυμνοί κάτοικοι ήταν προφανώς εξίσου έκπληκτοι και άρχισαν να σκορπούν στο δάσος κατά την προσέγγιση του ελικοπτέρου, σύμφωνα με όσα λένε οι μάρτυρες στο National Geographic.
Ωστόσο ο αρχικός πανικός έδωσε τη θέση του στην περιέργεια «Ένιωσα πως υπήρχε μια αμοιβαία περιέργεια, από την πλευρά μου, αλλά και από αυτούς», αναφέρει ο φωτογράφος.
Ο Stuckert έφτασε στον Αμαζόνιο πρόσφατα προκειμένου να εντοπίσει και να καταγράψει άγνωστες φυλές για ένα πρότζεκτ του με το οποίο έχει σκοπό να ρίξει φως στους ανθρώπους αυτούς και ελπίζει πως το υπό έκδοση βιβλίο του «Indios brasileiros» θα προσελκύσει την περιέργεια και την ευαισθησία για την προστασία τους.
Mε πληροφορίες από nationalgeographic.com