Ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι οι δύο εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream ήταν σκόπιμες. Μάλιστα, ορισμένοι αξιωματούχοι κατηγορούν ευθέως το Κρεμλίνο.
Η ζημία δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, όμως το επεισόδιο είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το οριστικό τέλος των έργων του αγωγού Nord Stream, μιας προσπάθειας άνω των δύο δεκαετιών που εμβάθυνε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το ζεύγος των εκρήξεων της Δευτέρας προκάλεσε διαρροές και στους τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, προκαλώντας αναταραχή στη θάλασσα με φυσαλίδες αερίου να διακρίνονται στις περιοχές όπου υπάρχουν διαρροές.
«Πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες, όχι για ατύχημα», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή».
Η Frederiksen δήλωσε ότι οι εκρήξεις, ακριβώς στα ανοικτά των ακτών του δανικού νησιού Bornholm, δεν ήταν «επίθεση κατά της καλύτερες φρεγάτες τους, μαζί με άλλα περιπολικά πλοία, για να φυλάξουν το νησί.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Η πράξη αυτή «πιθανώς σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο στην κλιμάκωση αυτής της κατάστασης στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται πλήρως οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Η ρωσική κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η ζημιά που σημειώθηκε μέσα σε μία ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές υπεράκτιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι πρωτοφανής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG. Η εταιρεία τόνισε ότι συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να εκτιμήσει την έκταση της ζημίας, καθώς και την αιτία.
Πέντε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Μόνο η Ρωσία είχε το κίνητρο, τον υποβρύχιο εξοπλισμό και την ικανότητα να κάνει ένα τέτοιο χτύπημα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ακόμη ξεκάθαρες αποδείξεις για εμπλοκή της Ρωσίας.
«Κανείς στην Ευρώπη δεν σκέφτεται ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από ρωσικό σαμποτάζ», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος για το περιβάλλον.
Ένας αξιωματούχος εκτίμησε ότι μπορεί να ήταν ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι κρίσιμα καλώδια διαδικτύου βρίσκονται κατά μήκος του πυθμένα της θάλασσας στη Βαλτική. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ανήσυχος η Ρωσία μπορεί να διαθέτει ένα υποβρύχιο πρόγραμμα που θα μπορούσε να κόψει καλώδια, προκαλώντας χάος στις επικοινωνίες σε όλο τον κόσμο.
Με πληροφορίες από Washington Post