Έκτακτο Eurogroup για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Έκτακτο Eurogroup για την «εμβάθυνση» της ΟΝΕ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Θέματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), όπως η γαλλογερμανική πρόταση για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, η τραπεζική ενοποίηση και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βρίσκονται στο επίκεντρο του έκτακτου Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα (στις 12 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup γίνεται με τη διευρυμένη μορφή της, με τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την εξασφάλιση ρευστότητας σε εξυγιάνσεις τραπεζών.

Θα συζητήσουν, επίσης, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των τραπεζών, πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024.

Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη σχέση του με τους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους, όπως για παράδειγμα πώς και αν θα μπορούσε ο ESM να διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους για τα κράτη-μέλη που πρόκειται να λάβουν δάνεια διάσωσης, σύμφωνα με την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τέλος, το ζήτημα της Ιταλίας και η αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με την Επιτροπή, σχετικά με τον προϋπολογισμό της, επισήμως δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, ωστόσο αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM