Εκτελέστηκε 39χρονος θανατοποινίτης στην Ιαπωνία, ο οποίος είχε καταδικαστεί για μία από τις πιο σοκαριστικές επιθέσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Ο Tomohiro Kato είχε εξαπολύσει επίθεση στην εμπορική περιοχή Ακιχαμπάρα το 2008. Έπεσε με το όχημά του σε πλήθος, σκοτώνοντας τρία άτομα, και στη συνέχεια επιτέθηκε σε περαστικούς με μαχαίρι, δολοφονώντας τέσσερις και τραυματίζοντας άλλους οκτώ.
Συνελήφθη από τις Αρχές στο σημείο και παραδέχθηκε την ενοχή του στο δικαστήριο, αναφέροντας πως είχε εξαγριωθεί από το διαδικτυακό bullying που δεχόταν. «Ήρθα στο Ακιχαμπάρα για να σκοτώσω κόσμο. Δεν είχε καμία σημασία ποιον θα σκοτώσω» είχε πει στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του.
Το έγκλημα είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην ιαπωνική κοινωνία εκείνη την εποχή σχετικά με τις τυχαίες δολοφονίες, την επιρροή του διαδικτύου και την έλλειψη υποστήριξης όσον αφορά στην ψυχική υγεία των νέων. Επίσης, είχε οδηγήσει στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας όσον αφορά στην κατοχή συγκεκριμένων μαχαιριών.
Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη του σε θανατική ποινή, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως διέταξε την εκτέλεσή του.
Ο Kato κρεμάστηκε σε κατάστημα φυλάκισης του Τόκιο, αφότου έχασε τη δυνατότητά του να ασκήσει έφερε στη δικαστική απόφαση το 2015.
Ο δράστης ήταν απόγονος εύπορης οικογένειας και αποφοίτησε από κορυφαίο λύκειο. Η συνέχεια της ζωής του, ωστόσο, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς δεν κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο και αδυνατούσε να κρατήσει μία μόνιμη δουλειά.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του, οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για έναν προβληματικό νέο, ο οποίος είχε κάνει αρκετές αναρτήσεις σε φόρουμ για τον θυμό που ένιωθε και την αποξένωσή του από την κοινωνία. Δήλωσαν, ακόμα, ότι ο Kato ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυμένος αφότου μια γυναίκα, με την οποία συνομιλούσε στο διαδίκτυο, σταμάτησε να απαντάει στα email.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες χώρες του προηγμένου κόσμου που διατηρούν την εσχάτη των ποινών, γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν εκτελεστεί τρία άτομα, ενώ στη λίστα των θανατοποινιτών είναι περίπου 100 άτομα.
Με πληροφορίες από BBC