Έκθεση ΟΗΕ- Ουιγούροι: Η Κίνα ίσως έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Uyghurs: China may have committed crimes against humanity in Xinjiang - UN Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο ΟΗΕ κατηγορεί την Κίνα για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση σχετικά με καταγγελίες για κακοποίηση στην επαρχία Xinjiang.

Η Κίνα είχε προτρέψει τον ΟΗΕ να μην δημοσιοποιήσει την έκθεση, με το Πεκίνο να την αποκαλεί «φάρσα», η οποία οργανώθηκε από τις δυτικές δυνάμεις.

Η έκθεση αξιολογεί τους ισχυρισμούς κακοποίησης εναντίον των Ουιγούρων Μουσουλμάνων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων, τους οποίους η Κίνα επιμένει να αρνείται.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν «αξιόπιστα στοιχεία» για βασανιστήρια που πιθανώς ισοδυναμούν με «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η έκθεση κυκλοφόρησε την τελευταία μέρα της Μισέλ Μπασελέ μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση της Ύπατης Αρμόστριας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Η έκθεση της ομάδας της κατηγορεί την Κίνα ότι χρησιμοποιεί ασαφείς νόμους για την εθνική ασφάλεια, προκειμένου να καταστείλει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη δημιουργία «συστημάτων αυθαίρετης κράτησης».

Ανέφερε ότι οι κρατούμενοι είχαν υποστεί «μοτίβα κακομεταχείρισης» μεταξύ των οποίων υπήρχαν «περιστατικά σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου».

Άλλοι, είπαν, πως αντιμετώπισαν καταναγκαστική ιατρική περίθαλψη και «μεροληπτική επιβολή των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού και ελέγχου των γεννήσεων».

Ο ΟΗΕ συνέστησε στην Κίνα να λάβει αμέσως μέτρα για την απελευθέρωση «όλων των ατόμων που στερήθηκαν αυθαίρετα την ελευθερία τους» και προτείνει ότι ορισμένες από τις ενέργειες του Πεκίνου θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «διάπραξη διεθνών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Αν και ο ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης από την κινεζική κυβέρνηση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο βρίσκονται σε στρατόπεδα στην περιοχή Xinjiang, στη βορειοδυτική Κίνα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ουιγούρων χαιρέτισε την έκθεση και προέτρεψε για μια ταχεία διεθνή απάντηση.

«Παρά τις επίμονες αρνήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ο ΟΗΕ έχει πλέον αναγνωρίσει επίσημα ότι συμβαίνουν φρικτά εγκλήματα», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων Ομέρ Κανάτ.

Υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια Ουιγούροι, κυρίως μουσουλμάνοι, που ζουν στο Xinjiang. Ο ΟΗΕ είπε ότι ακόμα και άτομα που δεν είναι μουσουλμάνοι μπορεί επίσης να έχουν επηρεαστεί.

Οι ΗΠΑ και οι αρμόδιοι σε πολλές άλλες χώρες έχουν καταγγείλει στο παρελθόν τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή χαρακτηρίζοντάς τες ως γενοκτονία, αλλά ο ΟΗΕ δεν αναφέρει τον όρο.

Το Πεκίνο, που είχε στα «χέρια» του την έκθεση εκ των προτέρων, αρνείται τους ισχυρισμούς για κακοποίηση και υποστήριξε ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Κίνα επέμενε πάντα ότι οι Ουιγούροι μαχητές διεξάγουν μια βίαιη εκστρατεία για ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά η χώρα κατηγορείται ότι υπερβάλλει σε ό,τι αφορά στην απειλή προκειμένου να δικαιολογήσει την καταστολή των Ουιγούρων.

Η αντιπροσωπεία της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης, η οποία είπε ότι «συκοφαντεί την Κίνα» και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Αυτή η αποκαλούμενη «αξιολόγηση» είναι ένα πολιτικοποιημένο έγγραφο που αγνοεί τα γεγονότα και εκθέτει πλήρως την πρόθεση των ΗΠΑ, των δυτικών χωρών και των αντικινεζικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολιτικό εργαλείο», ανέφερε σε εκτενή δήλωση η κινεζική πλευρά.

Όλα τώρα συγκλίνουν στην αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας. Ήδη, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των Ουιγούρων ζητούν τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής και καλούν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να διακόψουν κάθε δεσμό με οποιονδήποτε υποκινεί την κινεζική κυβέρνηση να μεταχειρίζεται έτσι τους Ουιγούρους.

Το αν η αυξημένη διεθνής πίεση θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές είναι θέμα υπό συζήτηση. Το Πεκίνο, από την πλευρά του έχει εντείνει τη στάση του, αρνούμενο ότι έχουν γίνει θηριωδίες στη χώρα.

Επιμένει δε, ότι είναι θύμα συκοφαντικής εκστρατείας υπό την ηγεσία της Δύσης. Σημειώνει ότι η περιοχή Xinjiang είναι  πλέον κοινωνικά σταθερή και οικονομικά ανεπτυγμένη και μάλιστα την αποκαλεί «το μεγαλύτερο επίτευγμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι αναμφίβολα ντροπιαστική ωστόσο είναι απλώς η πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά καταδικαστικών αναφορών που το Πεκίνο απέρριψε συνοπτικά.

Το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων δεν ήταν ποτέ το κύριο μέλημα στην Κίνα, κυρίως επειδή ήταν εδώ και πολύ καιρό ένα θέμα ταμπού που λογοκρίθηκε έντονα.

Στα κύρια κινεζικά μέσα ενημέρωσης ή στα social media δεν υπάρχει ακόμα καμία αναφορά στην συγκεκριμένη έκθεση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, η μοίρα των Ουιγούρων εξαρτάται από το πότε η κινεζική κυβέρνηση θα αποφασίσει να κατατροπώσει πλήρως αυτό που θεωρεί ως απειλή της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού στην κοινότητα.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμόστριας του ΟΗΕ ανέφερε ότι είχε ξεκινήσει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο μια έρευνα σχετικά με καταγγελίες για γενοκτονία στο Xinjiang.

Ωστόσο, η δημοσίευση καθυστέρησε αρκετές φορές, οδηγώντας σε κατηγορίες από ορισμένες δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το Πεκίνο προέτρεπε την Ύπατη Αρμόστρια να θάψει τα επιζήμια ευρήματα της έκθεσης.

Την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι δέχτηκε «τεράστια πίεση να δημοσιεύσει ή να μην δημοσιεύσει» την έκθεση.

Ωστόσο, υπερασπίστηκε την καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι η αναζήτηση διαλόγου με το Πεκίνο για την έκθεση δεν σημαίνει ότι «κλείνει τα μάτια» στο περιεχόμενό της.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε «την ασυγχώρητη καθυστέρηση» στη δημοσίευση των ευρημάτων.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλέικ Λάιβλι - Τζάστιν Μπαλντόνι: «Το βίντεο που κυκλοφόρησε ως υπεράσπιση, είναι στην πραγματικότητα καταδικαστικό»

Διεθνή / Ο Μπαλντόνι έδωσε βίντεο με την Μπλέικ Λάιβλι: Αποδεικνύει την παρενόχληση της ηθοποιού ή δικαιώνει τον σκηνοθέτη;

Πόλεμος των βασικών συντελεστών της ταινίας «It Ends With Us» - Στο βίντεο φαίνεται η πρόβα των ηθοποιών για το γύρισμα μίας σκηνής που οι δύο πρωταγωνιστές έρχονταν κοντά
LIFO NEWSROOM
Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Διεθνή / Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Με «συγγνώμη» και «σημαντική αποζημίωση», συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Ρούπερτ Μέρντοχ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Με «συγγνώμη» και «σημαντική αποζημίωση», συμβιβάστηκε εξωδικαστικά με τον Ρούπερτ Μέρντοχ

Ο ιδιοκτήτης της Sun ζήτηση «συγγνώμη» για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του Χάρι, αλλά και της μητέρας του Νταϊάνα - Πρόκειται για μνημειώδη νίκη, επιτέλους λογοδότησαν, αναφέρει ο Βρετανός πρίγκιπας
LIFO NEWSROOM
Σε υποχρεωτική άδεια έθεσε ο Τραμπ τους υπαλλήλους στα προγράμματα πολυπολιτισμικότητας

Διεθνή / Σε υποχρεωτική άδεια έθεσε ο Τραμπ τους υπαλλήλους στα προγράμματα πολυπολιτισμικότητας

Η διοίκηση «λαμβάνει μέτρα για να κλείσει/βάλει τέλος σε όλες τις πρωτοβουλίες, τα γραφεία και τα προγράμματα της DEIA», αναφέρει το μήνυμα  της αμερικανικής διοίκησης
LIFO NEWSROOM