Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, πρότεινε να επαναπατρίσει 252 Βενεζουελάνους που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και κρατούνται στη χώρα του, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο θα απελευθερώσει ίσο αριθμό πολιτικών κρατουμένων.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, πρότεινε μια «ανθρωπιστική συμφωνία» ανταλλαγής. Όπως υποστήριξε, πολλοί από τους απελαθέντες έχουν καταδικαστεί για «βιασμούς και δολοφονίες», σε αντίθεση με τους πολιτικούς κρατούμενους της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στη φυλακή επειδή «αντιτάχθηκαν στον Μαδούρο», η επανεκλογή του οποίου πέρυσι αμφισβητήθηκε ευρέως.
Señor @NicolasMaduro, usted ha dicho en numerosas ocasiones que quiere a los venezolanos de regreso y en libertad.
— Nayib Bukele (@nayibbukele) April 20, 2025
A diferencia de usted, que tiene presos políticos, nosotros no tenemos presos políticos. Todos los venezolanos que tenemos bajo custodia fueron detenidos en el…
Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ο οποίος απαίτησε κατάλογο των κρατουμένων, στοιχεία για τη νομική τους κατάσταση και αποδείξεις ζωής. Η κυβέρνηση Μαδούρο αρνείται ότι κρατά πολιτικούς κρατούμενους, θέση που αντικρούεται από διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων.
Ο Μπουκέλε, που έχει αυτοαποκαλεστεί «ο πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου», επανεξελέγη πέρυσι με ευρεία υποστήριξη, λόγω της σκληρής καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος. Οι απελάσεις στο Ελ Σαλβαδόρ γίνονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τη μεταφορά των κρατουμένων στο διαβόητο Terrorism Confinement Center.
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι απελαθέντες ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση Tren de Aragua. Παράλληλα, βασίζεται στον Νόμο περί Εχθρικών Αλλοδαπών του 1798 για τις απελάσεις, έναν αμφιλεγόμενο νόμο που έχει χρησιμοποιηθεί μόλις τρεις φορές στο παρελθόν, και μόνο εν καιρώ πολέμου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Σάββατο προσωρινό «πάγωμα» των απελάσεων, σε μια υπόθεση που αποτελεί νέο εμπόδιο για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της διοίκησης Τραμπ.
Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει αναγάγει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα, κάνοντας λόγο για «εισβολή εγκληματιών» και προβάλλοντας τις απελάσεις μέσω φιλικών ΜΜΕ.
«Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
Ωστόσο, δικηγόροι των απελαθέντων υποστηρίζουν ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ποινικό μητρώο και στοχοποιήθηκαν επειδή φέρουν τατουάζ. Η δήλωσή του ότι «θα λάτρευε» να απελάσει στο Ελ Σαλβαδόρ ακόμα και κακοποιούς με αμερικανική υπηκοότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
«Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια συνταγματική κρίση», προειδοποίησε η Δημοκρατική γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουσαρ στο CNN.
Δικαστήρια έχουν επιχειρήσει επανειλημμένα να ανακόψουν τις απελάσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Σε μια από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις, ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, Σαλβαδοριανός μετανάστης, απελάθηκε αδίκως και κρατείται στο Ελ Σαλβαδόρ. Αν και η απέλασή του αποδίδεται σε «διοικητικό λάθος», η κυβέρνηση αρνείται να του επιτρέψει την επιστροφή, επικαλούμενη ατεκμηρίωτες υποψίες περί διασύνδεσης με συμμορίες.
«Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί αποφάσεις της Δικαιοσύνης», δήλωσε στο Fox News ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τον Αμπρέγο Γκαρσία στο Ελ Σαλβαδόρ.
«Όταν στερείς σε κάποιον τα συνταγματικά του δικαιώματα, απειλείς τα δικαιώματα όλων μας», προειδοποίησε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ