Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα, ακόμη και drones περιλαμβάνει το νέο οπλοστάσιο των Ταλιμπάν. Και αυτό είναι αμερικανικό, καθώς πρόκειται για τον εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι αφγανικές δυνάμεις υποχωρώντας.
Εν μέσω του χάους που επικρατεί στο Αφγανιστάν, τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτός ο νέος εξοπλισμός που έχουν στα χέρια τους οι Ταλιμπάν.
Περίπου πριν από ένα μήνα το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν πόσταρε στα social media φωτογραφίες επτά καινούριων ελικοπτέρων που έφτασαν στην Καμπούλ, από τις ΗΠΑ. «Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σταθερά τέτοιου είδους υποστήριξη», δήλωνε λίγες ημέρες αργότερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Όμως, μέσα σε εβδομάδες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όπως και όσα όπλα και εξοπλισμό άφησαν πίσω τους οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις υποχωρώντας. Βίντεο που δημοσιεύθηκε δείχνει τους μαχητές να επιθεωρούν ουρές από οχήματα και να ανοίγουν κιβώτια με νέα όπλα, εξοπλισμό επικοινωνιών, ακόμη και με στρατιωτικά drones.
«Οτιδήποτε δεν έχει καταστραφεί είναι πλέον των Ταλιμπάν», δήλωσε στο Reuters ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Ανησυχία για τα νέα όπλα των Ταλιμπάν
Πρώην και νυν Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι αυτά τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σκοτωθούν άμαχοι, να τα αρπάξουν άλλες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθούν σε αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, ή ακόμη και πιθανόν να παραδοθούν σε αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία.
Η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν είναι τόσο ανήσυχη για τα όπλα που εξετάζει διάφορες επιλογές. Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων για καταστροφή ελικοπτέρων. Όμως, υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό θα προκαλούσε εχθρότητα με τους Ταλιμπάν σε μια περίοδο που ο βασικός στόχος των ΗΠΑ είναι η απομάκρυνση ανθρώπων από τη χώρα.
Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ακόμη, η τρέχουσα εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι πως οι Ταλιμπάν έχουν στον έλεγχό τους πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων Humvees και έως 40 εναέρια μέσα, πιθανόν UH-60 Black Hawks, άλλα ελικόπτερα και στρατιωτικά drones ScanEagle.
«Ήδη έχουμε δει μαχητές των Ταλιμπάν εξοπλισμένους με αμερικανικά όπλα που πήραν από τις αφγανικές δυνάμεις. Αυτό θέτει σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας», δήλωσε στο Reuters ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ ΜακΚολ, μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τα εναέρια μέσα
Εκτιμάται ότι από το 2002 έως το 2017 οι ΗΠΑ έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν οπλισμό αξίας 28 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων όπλων, ρουκετών, γυαλιών νυχτερινής όρασης, ακόμη και μικρά drone για τη συγκέντρωση πληροφοριών.
Όμως, εναέρια μέσα όπως τα ελικόπτερα Black Hawk υπήρξαν το πιο εμφανές σημάδι της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και υποτίθεται ότι θα ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αφγανικού στρατού έναντι των Ταλιμπάν, επισημαίνει το Reuters.
Από το 2003 έως το 2016 οι ΗΠΑ προμήθευσαν τις αφγανικές δυνάμεις με 208 εναέρια μέσα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα περισσότερα από αυτά αποδείχθηκαν πιο χρήσιμα προκειμένου Αφγανοί πιλότοι να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν.
Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters ανέφερε ότι 40-50 εναέρια μέσα πέταξαν στο Ουζμπεκιστάν με Αφγανούς πιλότους που αναζητούσαν καταφύγιο. Ακόμη και προτού καταλάβουν την Καμπούλ, οι Ταλιμπάν είχαν ξεκινήσει εκστρατεία εξόντωσης πιλότων στη χώρα.
Κάποια αεροπλάνα ήταν στις ΗΠΑ για συντήρηση και θα παραμείνουν εκεί. Όσα ήταν καθ’οδόν για το Αφγανιστάν θα χρησιμοποιηθούν από τον αμερικανικό στρατό για την εκκένωση της Καμπούλ.
Πρώην και νυν αξιωματούχοι δηλώνουν ότι παρότι ανησυχούν για το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έχουν πρόσβαση στα ελικόπτερα, αυτά απαιτούν συχνή συντήρηση και πολλά είναι περίπλοκα προκειμένου να τα πετάξει κάποιος που δεν έχει λάβει μακρά εκπαίδευση.
«Η ειρωνεία είναι πως το γεγονός ότι ο εξοπλισμός μας χαλάει τόσο συχνά είναι κάτι σωτήριο σε αυτή την περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.
Ο Τζόσεφ Βότελ, στρατηγός εν αποστρατεία ο οποίος επέβλεπε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν από το 2016 έως το 2019 δήλωσε ότι στην πλειονότητά του ο εξοπλισμός που έχουν στα χέρια τους οι Ταλιμπάν- συμπεριλαμβανομένων των εναέριων μέσων- δεν είναι εφοδιασμένος με απόρρητη αμερικανική τεχνολογία. «Σε μερικές περιπτώσεις, κάποια από αυτά θα είναι περισσότερο σαν τρόπαια», συμπλήρωσε.
Μάχες τη νύχτα
Μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα όπλα και τον εξοπλισμό που είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί, όπως τα γυαλιά νυχτερινής όρασης.
Από το 2003 οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τις αφγανικές δυνάμεις με τουλάχιστον 600.000 όπλα του πεζικού, 162.000 κομμάτια εξοπλισμού επικοινωνιών και 16.000 γυαλιά νυχτερινής όρασης. «Η ικανότητα να επιχειρούν τη νύχτα αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το Κογκρέσο.
Ο Βότελ και άλλοι δήλωσαν ότι μικρά όπλα που έχουν πάρει οι μαχητές, όπως πολυβόλα, ολμοβόλα, μπορεί να δώσουν στους Ταλιμπάν πλεονέκτημα έναντι όποιας αντίστασης μπορεί να προκύψει σε ιστορικά προπύργια κατά των Ταλιμπάν, όπως η κοιλάδα Πανισίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ.