Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει

Έλληνας γιατρός στην Ιταλία: Αποφασίζουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει Facebook Twitter
Φωτογραφία Reuters
0

Την αποκαρδιωτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, με ασθενείς που έχουν κορωνοϊό να πεθαίνουν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, περιέγραψε ένας Έλληνας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο. 

«Είναι πόλεμος. Εδώ και εβδομάδες και η κατάσταση δυστυχώς δεν καλυτερεύει καθόλου, αν και έχουμε οργανωθεί πιο καλά», είπε ο Γιώργος Γιούργος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο χειρουργός ΩΡΛ, όπως και οι συνάδελφοί του, πλέον φροντίζει νυχθημερόν ασθενείς με COVID-19.

«Εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική»

Σε ερώτηση για το αν αποφασίζουν ποιος θα πεθάνει και ποιος όχι, απαντά χωρίς περιστροφές θετικά: «Εμείς εφαρμόζουμε πολεμική ιατρική, ιατρική μάχης, όπως γίνεται δυστυχώς στα έργα. Έρχονται οι αναισθησιολόγοι που έχουν την τελευταία λέξη στο αν θα μπει κάποιος σε μια εντατική και αποφασίζουν "αυτός μπορεί και αυτός δεν μπορεί". Είναι κατά κάποιο τρόπο ο γιατρός, ο επί γης Θεός. Δυστυχώς», λέει χαρακτηριστικά. 

Πώς αποφασίζουν ποιος θα σωθεί; «Τα κριτήρια αλλάζουν. Αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε έναν ασθενή υπερήλικα με βεβαρυμένο ιστορικό και έναν ασθενή πιο νέο, προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ασθενείς γύρω στα 60-65. Δεν μιλάμε για τους ασθενείς 85-90. Μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε. Δεν φεύγουν οι υπερήλικες γιατί αυτούς χτυπάει η ασθένεια. Φεύγουν οι υπερήλικες γιατί διαλέγουμε να σώσουμε τους πιο νέους. Χτυπάει τους πάντες. Έχουμε ασθενείς από 27-28 χρονών μέχρι 90. Φεύγουν πιο εύκολα οι μεγάλοι γιατί αποφασίζουμε και ρίχνουμε όλες τις ενέργειες μας στους μεσήλικες και στους νεότερους, αλλιώς θα έφευγαν και αυτοί, σας το υπογράφω. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ», προσθέτει ο Έλληνας γιατρός.

Το νοσοκομείο στον Μπέργκαμο είναι 900 κλινών με 100 θέσεις ΜΕΘ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το μισό νοσοκομείο μετατράπηκε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας για τους αμέτρητους ασθενείς. «Έχουμε βάρδιες όλοι οι γιατροί και προσπαθούμε να σώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε. Το νούμερο των νεκρών θα ήταν πολλαπλάσιο αν δεν κάναμε όλα αυτά που κάνουμε».

Όπως λέει παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, κάποιοι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα. «Είμαστε κλεισμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν και άλλοι που δεν το κάνουν». Σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών τηλεπικοινωνιών που συλλέγουν δεδομένα από κινητά τηλέφωνα, αρκετοί είναι εκείνοι που απομακρύνονται από το σπίτι τους για απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων. «Το πρώτο πράγμα που μας είπαν οι Κινέζοι ειδικοί ήταν ότι κυκλοφορούν ακόμα πάρα πολλοί στον δρόμο».

«Εμείς έχουμε 300 περιστατικά "έξω" και 100 μέσα (σ.σ στις ΜΕΘ). Κάνουμε συμβούλιο, έχουμε ταυτόχρονα ασθενείς και από άλλες ειδικότητες - από τροχαία που δυστυχώς γίνονται παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί η ζωή συνεχίζεται εκεί έξω - και πρέπει να συνεχιστεί σε ένα βαθμό μικρότερο βέβαια. Οπότε δεν μπορούμε να διαλέξουμε μόνο ασθενείς του κορωνοϊού. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που πρέπει να σωθούν, ασθενείς με εγκεφαλικά, με εμφράγματα κ.λπ».

Όπως εξηγεί, όσοι ασθενείς πεθαίνουν από τον κορωνοϊό, συνήθως καταλήγουν περίπου δύο εβδομάδες από την στιγμή που έρχονται σε επαφή. «Η ασθένεια έχει μακρά περίοδο επώασης και το βλέπουμε αυτή την στιγμή». Υπάρχουν και ασθενείς με άλλα προβλήματα, όχι ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, που ωστόσο χάνουν την ζωή τους επειδή το σύστημα δέχεται τρομακτικές πιέσεις. «Θα τους σώζαμε αλλά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή. Όταν μιλάμε για τέτοια νούμερα δεν υπάρχει σύστημα υγείας που να μπορεί να αντέξει. Όταν πρέπει ο γιατρός να επιλέξει ποιον θα σώσει και ποιον θα αφήσει, το σύστημα πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του».

«Για να καταλάβετε την βαρύτητα της κατάστασης. Είχαμε έναν ασθενή ο οποίος κατέληξε, και έπρεπε να πάρουμε τηλέφωνο τους συγγενείς του, να ειδοποιήσουμε τον γιο του ότι δυστυχώς ο μπαμπάς κατέληξε. Ο γιος ήταν νοσηλευόμενος σε άλλη κλινική του νοσοκομείου μας, την ίδια στιγμή. Οπότε καταλαβαίνετε για τι μιλάμε. Είναι σκηνές πραγματικότητας στην βόρεια Ιταλία. 

Ο ίδιος κάλεσε τους πάντες να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ιταλία, και το σύστημα που είναι από τα καλύτερα η ασθένεια έχει ξεφύγει. Οι συμβουλές της πολιτείας πρέπει να ακολουθηθούν στο ακέραιο. Κάθε απερισκεψία μπορεί μετά από μία με τρεις εβδομάδες να προκαλέσει τον θάνατο κάποιων ανθρώπων. Πρέπει να μειώσετε την κοινωνική σας ζωή. Μπορεί να μην την πληρώσετε εσείς, αλλά κάποιος άλλος που δεν θα μπορεί να έχει την θεραπεία που του αξίζει», ανέφερε ο Γιώργος Γιούργος.

Όπως είπε ο κ. Γιούργος, αρκετοί γιατροί κλαίνε όταν χάνουν τους ασθενείς τους. Όταν προβλέπουν πως κάποιος ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση θα καταλήξει, του κάνουν ένεση μορφίνης. Όμως υπάρχουν και νοσούντες που δεν δέχονται την μορφίνη που τους προτείνουν οι γιατροί, γιατί δεν αποδέχονται πως σύντομα θα πεθάνουν. 

Δείτε τις συγκλονιστικές περιγραφές του Έλληνα γιατρού

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM