Για το αυστηρό lockdown στη Σαγκάη, λόγω έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά και τις σκληρές εικόνες με τον αποχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους, μίλησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη, Βασίλης Κονιάκος.
«Κανένας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο ίδιος κατάφερε χθες να εξασφαλίσει άδεια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να πάει στο προξενείο περπατώντας. «Στον δρόμο έβλεπα μόνο υγειονομικούς, αστυνομικούς, διανομείς και υπαλλήλους της καθαριότητας», περιέγραψε.
Ο κ. Κονιάκος σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις κομβικής σημασίας, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν. Όμως, όλοι οι εργαζόμενοι «ζουν, εργάζονται, κοιμούνται στον χώρο εργασίας», εξήγησε.
Περιγράφοντας τα όσα ισχύουν στη Σαγκάη, εξήγησε ότι οι πολίτες υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ κορωνοϊού, είτε self test είτε PCR, τα οποία οργανώνονται από τις επιτροπές των συνοικιών.
«Αν κάποιος βγει θετικός και έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί ή εκείνοι με ήπια συμπτώματα μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού», περιέγραψε. Εκεί, οι πολίτες μένουν για τουλάχιστον 14 ημέρες ή μέχρι να είναι αρνητικοί σε δύο συνεχόμενα τεστ.
Αυστηρό είναι όμως και το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, καθώς μένουν για 14 ημέρες στα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού και στη συνέχεια μπαίνουν σε αυστηρό κατ’ οίκον περιορισμό για επτά ημέρες.
Ο Έλληνας πρόξενο αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που τα παιδιά αναγκάζονται να αποχωριστούν τους γονείς τους. «Όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς αρνητικοί, οι αρχές έχουν βάλει λίγο νερό στο κρασί τους. Επιτρέπουν σε έναν από τους δύο γονείς να συνοδεύσει το παιδί. Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση όταν οι γονείς βγαίνουν θετικοί και τα παιδιά αρνητικά. Οι γονείς θα πρέπει να ορίσουν κάποιον που θα ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια των τέκνων και αυτό είναι το δύσκολο. Δεν μπορείς τελευταία στιγμή να βρεις κάποιον να του πεις ότι θα αναλάβει την επιμέλεια, τη στιγμή μάλιστα που τα παιδιά αυτά θεωρούνται στενές επαφές», δήλωσε.
Ο κ. Κονιάκος εξήγησε ότι η Κίνα έχει επιλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι η νομιμοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι πως έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από κορωνοϊό. «Με την έξαρση των 300.000 κρουσμάτων στα 26 εκατομμύρια, αυτή τη στιγμή δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», επεσήμανε.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια μήπως συμβαίνει κάτι άλλο στη Σαγκάη, απάντησε: «Νομίζω ότι ανήκουν σφαίρα συνωμοσιολογίας, δεν νομίζω ότι έχουν κάποια βάση».