Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, παραδέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, τις ανησυχίες που έχει ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, αναφορικά με την εξελίξει κατάσταση στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική παραδοχή-τριβής με το Πεκίνο, την ώρα, μάλιστα, που η χώρα του μετρά σημαντικές ήττες στο πεδίο των μαχών και έχει χάσει σημαντικά εδάφη.
Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα έχει διατηρήσει μία πολύ προσεκτική στάση, επικρίνοντας, όμως, εντόνως τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία» είπε ο Πούτιν στον Σι κατά την πρώτη τους συνάντηση μετά την έναρξη του πολέμου.
«Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματα και την ανησυχία σας σχετικά με αυτό. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, θα εξηγήσουμε φυσικά τη θέση μας» συμπλήρωσε.
Ο Σι δεν έκανε καμία, δημόσια, αναφορά σχετικά με την Ουκρανία ούτε και υπήρξε σχετική δήλωση από πλευράς της κινεζικής αντιπροσωπείας, που έλαβε μέρος στη συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν.
Η στήριξη του Πεκίνου κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας για τη Μόσχα, που πρέπει να διατηρήσει έναν ισχυρό οικονομικό ετέρο για την εξαγωγή ενέργειας και εισαγωγή τεχνολογίας, μεταξύ άλλων.
Στην τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, που έγινε πριν από τη ρωσική εισβολή, είχε γίνει λόγος για «φιλία άνευ ορίων» μεταξύ των δύο χωρών. Εβδομάδες αργότερα η Ρωσία εκκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως επιμένει να αποκαλεί τον πόλεμο.
Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου υποδηλώνουν μια κινεζική στροφή προς μια πιο επικριτική στάση, τουλάχιστον σε ιδιωτικό επίπεδο. Ο Ίαν Μπρέμερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, δήλωσε ότι ήταν το «πρώτο δημόσιο σημάδι ότι ο Πούτιν αναγνωρίζει την πίεση να υποχωρήσει».
«Η Ρωσία έχει γίνει παρίας για την G7 εξαιτίας της εισβολής της. Η Κίνα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό» έγραψε στο Twitter ο ίδιος.
Με πληροφορίες από Reuters