"Ο Μάνινγκ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 136 ετών για τις κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος σήμερα. Επικίνδυνος εξτρεμισμός, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα" αναφέρει το το WikiLeaks στο Twitter.
Και μπορεί ο στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ να απαλλάχτηκε για την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό- το σοβαρότερο αδίκημα που αντιμετώπιζε και που επέσυρε ποινή ισοβίων χωρίς αναστολή – αλλά καταδικάστηκε για 19 από τα 20 αδικήματα που τον βάρυναν, η τιμωρία των οποίων αθροιστικά ξεπερνά τα 130 χρόνια!
Υπενθυμίζουμε ότι ο στρατιώτης είχε δώσει στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά έγγραφα. Σύμφωνα με την απόφαση ο Μάνινγκ καταδικάστηκε για 5 αδικήματα σχετικά με κλοπή, 6 που αφορούν κατασκοπεία, 2 σχετικά με απάτη από τη χρήση υπολογιστών και αρκετά ακόμα, που έχουν να κάνουν με τον στρατιωτικό κώδικα και είναι μικρότερης σημασίας.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ένοχος για ορισμένα από τα μικρότερης σημασίας αδικήματα ενώ απέρριπτε την κατηγορία της βοήθειας στον εχθρό. Έξω από τη βάση Μιντ στο Μέριλαντ όπου διεξαγόταν η δίκη είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 υποστηρικτές του 25χρονου στρατιώτη.
Η ακρόαση για την επιμέτρηση των ποινών ξεκινά αύριο.
Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης
Ο Μπράντλι Μάνινγκ υπηρετούσε ως αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ από το 2009 και είχε πλήρη πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα του αμερικανικού στρατού, τα οποία και αποθήκευσε χωρίς άδεια και στη συνέχεια διέρρευσε στο Wikileaks. Οι κατήγοροι τον χαρακτήρισαν προδότη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ φερόταν διατεθειμένη να του επιβάλλει την μεγαλύτερη δυνατή ποινή με το αιτιολογικό ότι η διαρροή εγγράφων αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.
Η υπεράσπισή του αντέκρουσε από την αρχή τους χαρακτηρισμούς περί προδοσίας τονίζοντας ότι ο στρατιώτης εργάστηκε για το κοινό.
"Ο Μάνινγκ είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν προσαχθεί σε δίκη με βάση το Νόμο περί Κατασκοπείας για διαρροή πληροφοριών σε μέσα ενημέρωσης. Μολονότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκόπευε να βλάψει τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ποινή πολλών δεκάδων ετών φυλάκισης. Πρόκειται για ένα τρομακτικό προηγούμενο", ανάφερε η Ελίζαμπεθ Γκόιτιν, ειδική σε θέματα ασφαλείας του Κέντρου Μπρέναν για τη Δικαιοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
σχόλια