Σπόροι άγνωστης προέλευσης, που φτάνουν με το ταχυδρομείο, χωρίς να έχει γίνει παραγγελία. Το μυστήριο αυτό τελικά δεν απασχολεί μόνο τις αμερικανικές αρχές, αφού το φαινόμενο έχει αναφερθεί σε αρκετές ακόμη χώρες.
Αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ζήτησε από τους πολίτες να μην φυτεύουν αυτούς τους σπόρους που φτάνουν στα σπίτια τους άνευ παραγγελίας. Το φαινόμενο έχει αναφερθεί ήδη σε περισσότερες από 10 πολιτείες. Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν πραγματοποιηθεί πιθανόν χιλιάδες αποστολές, στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη.
Περίπου 100 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Βρετανία και ξεκίνησε έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην ίδια διαδικασία μπήκε και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Τα σακουλάκια με τους σπόρους φτάνουν ταχυδρομικά, σε πακέτα που αναφέρουν συνήθως ότι πρόκειται για σκουλαρίκια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα, πιθανόν για να «παρακάμψουν» τους ελέγχους.
Τα περισσότερα φέρεται να έχουν σταλεί από την Κίνα, αλλά υπάρχουν και πακέτα σπόρων που φέρεται να έχουν σταλεί από την Ταϊβάν, το Ουζμπεκιστάν, ακόμη και τα Νησιά Σολομώντα. Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι είναι πλαστές οι κινέζικες διευθύνσεις που εμφανίζονται σε κάποια πακέτα. Το ταχυδρομείο της Κίνας ζήτησε από την αμερικανική υπηρεσία να της στείλει τα πακέτα, προκειμένου να κάνει έρευνα.
Η Τζαν Γκάουαρντ, μια Βρετανίδα που φυτεύει σχεδόν τα πάντα στον μικρό κήπο της στο Ίσμπουρν, έλαβε ένα τέτοιο πακέτο με σπόρους από τη Σιγκαπούρη. Όταν δημοσίευσε σχετικές φωτογραφίες σε ένα γκρουπ για κηπουρούς στο Facebook, ένα άλλο μέλος- που βρισκόταν στην Πορτογαλία- της είπε ότι έλαβε ακριβώς το ίδιο πακέτο, τις ίδιες ημέρες. Από την άλλη, μια γυναίκα στη Ν. Ζηλανδία πήρε ξαφνικά ένα πακέτο από τη Ζάμπια.
Οι αρμόδιες αρχές των περισσότερων χωρών στις οποίες έχει αναφερθεί αυτό το φαινόμενο έχουν καλέσει τους πολίτες να μην φυτέψουν τους σπόρους και να αναφέρουν το περιστατικό. Μια γυναίκα στο Τέξας, που έλαβε ένα σακουλάκι σπόρων τον Απρίλιο, πίστεψε ότι ήταν δώρο και τους φύτεψε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στη Φλόριντα από την άλλη- όπου έχουν αναφερθεί πάνω από 630 τέτοια περιστατικά- ένας άνδρας δήλωσε ότι έλαβε τρία πακέτα μέσα σε μία εβδομάδα.
Όσο για την εξήγηση, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για απάτη που στήνουν κάποιες διαδικτυακές επιχειρήσεις, κάνοντας αποστολές σε άτομα που δεν έχουν παραγγείλει τίποτα, για να «στηρίξουν» με αυτό τον τρόπο ψευδείς αξιολογήσεις για τα προϊόντα τους.
Πάντως, ο επίτροπος Γεωργίας του Κεντάκι, Ράιαν Κουάρλς, άφησε ένα «παραθυράκι» για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να ξέρουμε αν πρόκειται για απάτη, φάρσα ή πράξη αγροτικής βιοτρομοκρατίας», δήλωσε και προειδοποίησε: «Οι σπόροι θα μπορούσαν να εισάγουν άγνωστες ασθένειες σε τοπικά φυτά, να βλάψουν τα ζώα ή να απειλήσουν το περιβάλλον μας».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια