Έντονες αντιδράσεις μετά τη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς - Το Ισραήλ απορρίπτει το «επαίσχυντο ψήφισμα»

Έντονες αντιδράσεις μετά τη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς - Το Ισραήλ απορρίπτει το «επαίσχυντο ψήφισμα» Facebook Twitter
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ απέχει από την ψηφοφορία. EPA/JUSTIN LANE
0

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο και δήλωσαν αποχή από τη ψηφοφορία, εγκαταλείποντας έτσι τη διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ αναμένει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να ανατρέψει τις επιπτώσεις του ψηφίσματος. «Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ στο ΣΑ και δεν θα τηρήσει τους όρους του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου.

«Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου», όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, έπειτα από την αποχή των ΗΠΑ. Με την αποχή των ΗΠΑ, το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ, στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μπουν καλωσόρισε το ψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΕ Στεφάν Ντουρατζίτς, καλώντας παράλληλα σε επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε με ανακοίνωση του τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών. Όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με κάθε πτυχή του ψηφίσματος, αλλά το σχέδιο των ΗΕ «ορθώς καταδικάζει την βία και την πρόκληση και την εποικιστική δραστηριότητα και καλεί και τις δύο πλευρές να προβούν σε εποικοδομητικά βήματα ώστε να αντιστραφούν οι υπάρχουσες τάσεις και να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών».


Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απέχει από την ψηφοφορία, με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Μπεν Ρόουντς να απορρίπτει την κριτική του Τραμπ για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 20 Ιανουαρίου.


«Για ημέρα νίκης» έκανε λόγο ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική» το ψήφισμα.


«Οι ΗΠΑ έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως ένα μήνυμα ότι οι εποικισμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες», δήλωσε στο ΣΑ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, τονίζοντας ότι η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα «υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ». «Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και την λύση των δύο κρατών που θα έδιναν ένα τέλος στην σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία» η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις. 

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ, κοντινός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν το Ισραήλ». «Αυτό δεν είναι ένα ψήφισμα ενάντια στις εποικιστικές δραστηριότητες, είναι ένα ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ, ενάντια στους Εβραίους και στο κράτος τους. Οι ΗΠΑ σήμερα το βράδυ απλά εγκατέλειψαν τον μοναδικό φίλο τους στην Μέση Ανατολή», τόνισε ο Στέινιτζ.


Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα «από αφελής και ανόητη έγινε εντελώς απερίσκεπτη», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, ο οποίος απείλησε νωρίτερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν «απολύτως επαίσχυντη», χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «πλήγμα για την ειρήνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ