Τα λείψανα της τελευταίας γνωστής τίγρης της Τασμανίας που αγνοούνταν για 85 χρόνια, βρέθηκαν κρυμμένα σε ένα ντουλάπι ενός αυστραλιανού μουσείου.
Η θυλακίνη πέθανε σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο του Χόμπαρτ το 1936 και το σώμα της δόθηκε σε τοπικό μουσείο.
Αλλά αυτό που συνέβη με τον σκελετό και το δέρμα του ζώου στη συνέχεια παρέμενε ένα μυστήριο.
Το Μουσείο της Τασμανίας και η Γκαλερί Τέχνης έχασαν τα ίχνη των λειψάνων και οι ιθύνοντες θεώρησαν ότι είχαν πεταχτεί.
Ωστόσο, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι όλον αυτόν τον καιρό βρισκόταν μέσα στο μουσείο, διατηρημένα αλλά όχι σωστά καταγεγραμμένα.
«Για χρόνια, οι επιμελητές του μουσείου και οι ερευνητές έψαχναν για τα λείψανα χωρίς καμία επιτυχία, καθώς δεν είχε καταγραφεί υλικό θυλακίνης από το 1936» είπε ο Robert Paddle, που δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2000 για την εξαφάνιση του είδους.
«Θεωρήθηκε ότι η σορός είχε πεταχτεί».
Αλλά ο ίδιος και μία επιμελήτρια του μουσείου ανακάλυψαν μία αδημοσίευτη αναφορά ενός ταριχευτή, που έδινε νέες πληροφορίες για τις συλλογές του μουσείου. Στη συνέχεια εντόπισαν τη θυλακίνη μέσα σε ένα ντουλάπι του μουσείου.
Είχε μεταφερθεί στην Αυστραλία ως ταξιδιωτικό έκθεμα, αλλά το προσωπικό δεν γνώριζε ότι ήταν η τελευταία θυλακίνη, είπε η επιμελήτρια Κάθριν Μέντλοκ στο αυστραλιανό ραδιόφωνο.
«Επιλέχθηκε γιατί ήταν το καλύτερο δέρμα της συλλογής», πρόσθεσε. «Τότε νόμιζαν ότι υπήρχαν ακόμα τίγρεις αυτού του είδους στην φύση». Το δέρμα και ο σκελετός εκτίθενται τώρα στο μουσείο στο Χόμπαρτ.
Τα ζώα, αρχικά πιστευόταν ότι περιπλανήθηκαν σε όλη την Αυστραλία, αλλά στη συνέχεια επλήγησαν από την ανθρώπινη παρέμβαση και από τους θηρευτές της, τα ντίνγκο, ένα αρχαίο είδος σκύλου ης Αυστραλίας.
Τελικά το μαρσιποφόρο βρέθηκε στη συνέχεια μόνο στο νησί της Τασμανίας, όπου τελικά κυνηγήθηκε μέχρι την εξαφάνισή του.
Με πληροφορίες του BBC