Μια πρωτοποριακή αποστολή εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, καθώς ένας επενδυτής του Bitcoin και τρεις εξερευνητές των πολικών περιοχών επιβιβάστηκαν σε κάψουλα της SpaceX και διέγραψαν τροχιά πάνω από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο – ένα διαστημικό δρομολόγιο που δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Ο Τσουν Γουάνγκ, επιχειρηματίας κινεζικής καταγωγής, χρηματοδότησε ο ίδιος την αποστολή και βρέθηκε μέσα στο διαστημικό σκάφος Falcon 9 μαζί με τρεις συνοδοιπόρους του. Η πρώτη φάση της πτήσης –από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα μέχρι τον Νότιο Πόλο– διήρκεσε μόλις 30 λεπτά. Η πλήρης περιστροφή γύρω από τη Γη, σε πολική τροχιά, ολοκληρώνεται σε περίπου 90 λεπτά.
«Απολαύστε τη θέα των πόλων. Στείλτε μας μερικές φωτογραφίες», ήταν το μήνυμα από το κέντρο ελέγχου της SpaceX όταν η κάψουλα μπήκε σε τροχιά.
Για τον 52χρονο Γουάνγκ, η διαστημική αποστολή δεν ήταν μόνο τεχνολογική πρόκληση, αλλά και προσωπικό ορόσημο. Όπως αποκάλυψε πριν την εκτόξευση, αυτή ήταν η 1.000ή του πτήση — ένας αριθμός που έχει συγκεντρώσει ταξιδεύοντας με αεροπλάνα, ελικόπτερα και αερόστατα στην προσπάθειά του να επισκεφθεί κάθε χώρα του κόσμου.
Fram2 - the first human spaceflight to explore Earth's polar regions - lifts off from pad 39A in Florida only 17 days after Falcon 9 successfully launched @NASA's Crew-10 to the @Space_Station pic.twitter.com/90AV1DBlPj
— SpaceX (@SpaceX) April 1, 2025
Έχοντας ήδη βρεθεί φυσικά στους δύο πόλους της Γης, στόχος του πλέον ήταν να τους δει και από το διάστημα. «Είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την πρόκληση με τη μετάδοση γνώσης», δήλωσε πριν την αναχώρηση.
Στην αποστολή συμμετείχε και η Νορβηγή σκηνοθέτις και εξερευνήτρια Γιανίκε Μίκελσεν, γνωστή για τη συμμετοχή της το 2019 στην πτήση με αεροσκάφος Gulfstream που έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των πόλων, τιμώντας την 50ή επέτειο της αποστολής Apollo 11.
Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή είναι έντονο. Ο διευθυντής του πολικού μουσείου Fram στο Όσλο, Γκέιρ Κλόβερ, δήλωσε πως ελπίζει ότι η αποστολή θα αυξήσει την παγκόσμια προσοχή στα λιωμένα παγοκαλύμματα των πόλων.
Η πολική τροχιά που ακολούθησε το Falcon 9 είναι ιδανική για δορυφόρους που παρακολουθούν το κλίμα, χαρτογραφούν τη Γη ή λειτουργούν ως συστήματα επιτήρησης. Επιτρέπει την πλήρη κάλυψη της επιφάνειας του πλανήτη καθημερινά.
Ο Γουάνγκ παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της πολικής διαστημικής πτήσης στη SpaceX το 2023, δύο χρόνια μετά την πρωτοβουλία του Τζάρεντ Άιζακμαν, ενός Αμερικανού τεχνολογικού επιχειρηματία που μίσθωσε το πρώτο ιδιωτικό πλήρωμα της SpaceX.
Ο ίδιος βλέπει τη διαστημική πτήση ως κάτι «που μοιάζει με υπαίθρια κατασκήνωση» και υποδέχεται με ενθουσιασμό την εξέλιξη. «Η διαστημική πτήση γίνεται ολοένα και πιο ρουτίνα – κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα», έγραψε στο X την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Κίκο Ντόντσεφ, στέλεχος της SpaceX, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία συνεχώς βελτιώνει την εκπαίδευση των πληρωμάτων ώστε «κανονικοί άνθρωποι, χωρίς αεροναυπηγική εμπειρία, να μπορούν να μπαίνουν σε μια κάψουλα… και να το αντιμετωπίζουν με ηρεμία».
Με πληροφορίες από Euronews