Ένας Ουκρανός που επέζησε από το Ολοκαύτωμα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκε σε ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο της Ουκρανίας.
Ο Boris Romantschenko, 96 ετών, πέθανε σε ρωσικό βομβαρδισμό της πολυκατοικίας, όπου διέμενε, την Παρασκευή, δήλωσαν συγγενείς του.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανηλεώς το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί.
Boris Romantschenko survived the concentration camps #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora and #BergenBelsen. Now he has been killed by a bullet that hit his house in #Charkiv, #Ukraine. He was 96 years old. We are stunned. pic.twitter.com/ZZIK2OdbAu
— Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Το Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation δήλωσε «βαθιά απογοητευμένο» από την είδηση θανάτου του 96χρονου.
Το ίδρυμα, του οποίου ο Romantschenko ήταν αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε τα νέα αφού επικοινώνησε με την οικογένεια του 96χρονου και είπε ότι «αγωνίστηκε εντατικά για τη μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων».
«Θρηνούμε την απώλεια ενός στενού φίλου. Ευχόμαστε στον γιο και την εγγονή του, που μας έφεραν τα θλιβερά νέα, πολλή δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», προστίθεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος.
2012 verlas Boris Romantschenko (auf dem Foto zweiter von rechts) während der Gedenkveranstaltung zum Jahrestag der Befreiung des KZ Buchenwald den Schwur von Buchenwald zum "Aufbau einer neuen Welt des Friedens und der Freiheit". pic.twitter.com/CorJ5eM6Ah
— Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022
Ο Boris Romantschenko γεννήθηκε στη βορειοανατολική πόλη Bondari στις 20 Ιανουαρίου 1926.
Ναζιστικά στρατεύματα τον έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μετά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση και απελάθηκε στη Γερμανία το 1942, όπου αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά, ανέφερε το ίδρυμα.
Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής το 1943, στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald, όπου περίπου 56.545 άνθρωποι δολοφονήθηκαν πριν την απελευθέρωσή του το 1945 από τους συμμάχους.
Πέρασε επίσης χρόνο στο στρατόπεδο Mittelbau-Dora, καθώς και στα διαβόητα στρατόπεδα Bergen Belsen και Peenemünde.
Επέστρεψε στο Buchenwald το 2012 για να γιορτάσει την 67η επέτειο από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τα αμερικανικά στρατεύματα, όπου απήγγειλε τον όρκο των επιζώντων για «έναν νέο κόσμο όπου βασιλεύει η ειρήνη και η ελευθερία».
Το ναζιστικό καθεστώς δολοφόνησε πάνω από έξι εκατομμύρια Εβραίους σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη μεταξύ 1941 και 1945.
Με πληροφορίες από BBC