Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο

Επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό για τέλειο εσπρέσο Facebook Twitter
0

Το κλειδί για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο έχει αποτελέσει μείζον ζήτημα για χρόνια. Τώρα όμως μια ομάδα επιστημόνων λέει ότι έχει την απάντηση καθώς ανακάλυψε το μυστικό συστατικό.

Το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσο πηγάζει πριν καν αρχίσει η άλεση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση νερού που προστίθεται στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης δημιουργεί έναν πιο γευστικό εσπρέσο.

Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα καφέ και πιο δυνατές γεύσεις στον εσπρέσο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο όταν συνδυάζουν νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης.

Ο Christopher Hendon, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, δήλωσε πως «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει το χάος καθώς αλέθεις, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις δυνατών γεύσεων».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, διερεύνησε επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρέασε τη γεύση του εσπρέσο. Οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με εμπειρογνώμονες των ηφαιστείων που εξετάζουν τη σχετική ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, μια διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή καφέ.

Ο Joshua Méndez Harper, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, είπε πως «κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια που βγαίνουν από το ηφαίστειο. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο όπου παράγουν κεραυνό. Σε μία απλή του μορφή η διαδικασία αυτή είναι παρόμοια με το άλεσμα του καφέ, όπου οι κόκκοι μετατρέπονται σε σκόνη».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ για εσπρέσο, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τα χρώματα του καβουρδισμένου καφέ. Σημείωσαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και υπολόγισαν αν ο καφές είναι πλυμένος, ντεκαφεϊνέ ή φυσικός, όπως διαπιστώθηκε, δεν επηρέαζε την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να σπάσουν τον κώδικα για τη δημιουργία του τέλειου καφέ, όπως είπαν οι ίδιοι.

Ο Hendon σημείωσε ακόμα πως «τώρα γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του εσπρέσο. Μπορούμε να αρχίσουμε τουλάχιστον να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτοποιήθηκαν στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας: Σε κλίμα συγκίνησης οι οικογένειές τους

Διεθνή / Ταυτοποιήθηκαν νεκροί που είχαν χαθεί στον πόλεμο της Κορέας: Πρώτη φορά πήγαν στους τάφους τους οι οικογένειές τους

«Ούρλιαζα σαν τρελός για 20 λεπτά» δήλωσε ο γιος του λοχία Donald Northey, που είχε εγκαταλείψει την ελπίδα ότι θα μάθει πού βρίσκεται ο πατέρας του
LIFO NEWSROOM
«Ο Μάρκο Ρούμπιο θα διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του»

Διεθνή / «Ο Μάρκο Ρούμπιο θα διασφαλίσει ότι ο Ερντογάν θα είναι υπόλογος για τη συμπεριφορά του»

Σύμφωνα με τον ομογενή βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, ο Μάρκο Ρούμπιο θα αρνηθεί να επιτρέψει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της κατοχής του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400
LIFO NEWSROOM
Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Τραμπ: Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να προωθήσει χωρίς προβλήματα την ατζέντα του η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, σκληρή μεταναστευτική πολιτική και αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM