Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

9 πράγματα που (μάλλον) δεν γνώριζες για την αγαπημένη σου συνήθεια Facebook Twitter
Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 
0


ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σχεδόν ανίκανοι να λειτουργήσουμε πριν πιούμε εκείνη την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί.

Οπότε σίγουρα συμφωνούμε στο εξής, πως ο καφές δεν ικανοποιεί απλώς μια ανάγκη, έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι σαν καθημερινή ιεροτελεστία.

Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός καφέ, υπεύθυνη σχεδόν για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – παράγει περίπου διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός πίνει 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήτοι καταναλώνει περίπου 27,5 κιλά καφέ ετησίως. Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα, που τα δύο δεκάλεπτα διαλείμματα για καφέ κατά τις ώρες εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στην τρίτη η Ισλανδία.  

Η κλιματική αλλαγή απειλεί (και) τον καφέ

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σημαίνει ότι έως και το ήμισυ των σημερινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων καφέ θα μπορούσε σύντομα να μην είναι αποδοτικό, με αποτέλεσμα ο καφές να γίνει ένα πιο ακριβό προϊόν πολυτελείας ή, χειρότερα, οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο να αρκούνται σε ένα ρόφημα που δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

Ο «ελληνικός» καφές είναι τελικά «τούρκικος»

Ο «ελληνικός» καφές καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ελληνικός, είναι τούρκικος, και έτσι ήταν γνωστός μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τότε ο κόσμος, από αντίδραση, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό». Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μουσική και καφές ενισχύουν τον εγκέφαλο

Βάλτε λίγη μουσική ενώ απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ και ο εγκέφαλός σας θα σας είναι ευγνώμων! Σύμφωνα με το New York University, καθημερινές απολαύσεις, όπως η ακρόαση μουσικής ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη. 

Μερακλήδες οι Έλληνες – 8 στους 10 πίνουν κάθε μέρα καφέ

Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες (84%) πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Την ίδια στιγμή, το 56% των Ελλήνων πίνει καφέ στο σπίτι, το 25% στον χώρο όπου εργάζεται, ενώ ποσοστό 18% πίνει καφέ εκτός σπιτιού ή εργασίας, σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Όσο για το είδος καφέ που επιλέγουν, ο ελληνικός παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούν ο στιγμιαίος καφές, ο espresso και ο καφές φίλτρου.

Πρώτη η Θεσσαλονίκη στην κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, αναφορικά με τις περιφέρειες της Ελλάδας η καθημερινή συνήθεια του καφέ είναι πιο διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 32% έναντι 27% στην Αττική και 28% στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Τζίρο 4 δισ. ευρώ ετησίως φέρνει ο καφές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο συνολικός τζίρος που φέρνει στη χώρα μας ο οικιακής κατανάλωσης καφές και η κατανάλωσή του εκτός σπιτιού ανέρχεται σε περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την επιτόπια κατανάλωση στα καταστήματα καφεστίασης και στα take away, ενώ περίπου 300-350 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. 

Ο καφές μάς κάνει καλό

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη. Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν καφέ με μέτρο έχουν επίσης 10% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη ή αρνητικά συναισθήματα. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM